Szerdától Kazahsztánba is jó a magyar védettségi igazolvány

2021. június 23. – 06:07

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország megállapodott Kazahsztánnal, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait, és szabad utazást engednek az állampolgáraiknak az országaik között, függetlenül attól, milyen vakcinával oltottak őket, erről jelent meg rendelet a Magyar Közlönyben.

Kazahsztánnal együtt már 17 országgal van ilyen egyezség. A korábbi megállapodások alapján Marokkó, Albánia, Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Grúzia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia és Törökország fogadja el a magyar védettségi igazolványt.

Arról itt írtunk, hogy az Európai Parlament nagy többséggel, 546 igen, 93 nem és 51 tartózkodás mellett fogadta el az uniós védettségi igazolványt, amivel a tervek szerint július 1-jétől lehet majd szabadon utazni az Európai Unión belül. Korábban az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament megállapodott egymással az egységes uniós védettségi igazolványról, amelyet nemcsak védőoltással, de negatív PCR-teszttel vagy antigéngyorsteszttel is ki lehet majd váltani – vagy egy orvosi igazolással, ami kimondja, hogy az adott személy átesett a víruson.

A tagállamoknak viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltottakat kell beengedniük kötelezően – így ha valakit az orosz Szputnyik V-vel vagy a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, annak jelen állás szerint egy negatív koronavírustesztre vagy egy orvosi igazolásra is szüksége lesz a beutazáshoz az EU legtöbb részén, kivéve azokat az államokat, amelyek kétoldalú megállapodást kötnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a június 3-ai kormányinfón azt mondta, hogy a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak és alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására. A frissítések június 15-ig nem jelentek meg az appban, az operatív törzs erről azt mondta a Telexnek, a fejlesztések elkészültek, és június 30-a a bevezetés dátuma.

Kövess minket Facebookon is!