107 új fertőzöttet találtak, 350 alatt a kórházban kezeltek száma

2021. június 16. – 09:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 107 (az előző naphoz képest +50)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 9 (az előző naphoz képest -1)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 349 (az előző naphoz képest -42)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 53 (az előző naphoz képest +9)
  • Napi mintavételek száma: 13 108 (az előző naphoz képest +8262)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 363 124 (az előző naphoz képest +11 152)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 271 990 (az előző naphoz képest +31 726)

A járványügyi adatok kedvezően alakulnak Magyarországon. Megszűntek a sajtótájékoztatók, véget ért a harmadik hullám, az operatív törzs átállt egy kevésbé intenzív üzemmódra. A 23. héten a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció országos átlaga enyhe csökkenést mutat, szintje közelít a tavaly nyáron megfigyelthez.

A napi tájékoztató adatai alapján 32 ezernél is több 12 és 15 év közöttit regisztráltak oltásra a szülei, közülük valamivel több mint 200 gyereket már be is oltottak.

Jó hír az oltottaknak, hogy a koronavírus-fertőzésen átesettek 93 százalékának szervezete még 12 hónap után is képes megkötni a vírust, és ezen még javítanak az mRNS-vakcinák. Akik fertőzöttek voltak, majd kaptak mRNS-oltást, több mutáns ellen is védettek. Ez azt is jelentheti, hogy nem kell majd gyakran alakítani ezeken a vakcinákon.

Jó hír az oltakozni vágyóknak, hogy hétfőn újabb 375 570 adag Pfizer- és 86 400 adag AstraZeneca-szállítmány érkezett. A héten még Janssen- és Moderna-szállítmány is várható. Eddig több mint 5 millió 363 ezren regisztráltak oltásra, és 92%-uk meg is kapta azt.

Rossz hír az utazni indulóknak, hogy bár Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt ígérte, a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát, illetve mindkét oltás dátumát, és így megfelel majd az uniós szabályozásoknak, azaz alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására, tegnap úgy láttuk: ez a fejlesztés nem készült el. Aztán az operatív törzstől megtudtuk, hogy elkészült, de a kormány döntése szerint a bevezetés dátuma csak 2021. június 30. lesz. Annak nem találtuk nyomát, hogy a kormány kommunikálta volna a bevezetés dátumának eltolását.

Az új fertőzöttek száma egyébként világszinten mérséklődő tendenciát mutat, már hét hét óta csökken ez az érték. Izraelben keddtől már zárt térben sem kell maszkot viselni a koronavírus-járvány ellen, ezzel az utolsó jelentős korlátozást is megszüntették, köszönhetően annak, hogy továbbra is csökken az új megfertőződések száma.

A koronavírus Indiában azonosított delta variánsa miatt azonban például Skóciában ötször olyan magas a koronavírus-fertőzöttek száma, mint május elején, így ott várhatóan nem enyhíthetnek a korlátozásokon. Anglia is eltolja a nyitást kezdetét, június 21. helyett csak július 19-én enyhítenek. A delta variánssal fertőzöttek száma 64 százalékkal emelkedik hétről hétre, a legfertőzöttebb területeken pedig már hetente duplázódik a regisztrált betegek száma, annak ellenére, hogy a britek 61 százaléka kapott már legalább egyadagnyi oltást, 44 százalékuk pedig már teljesen be van oltva.

Rossz hír a vírusszkeptikusoknak, hogy az ügyészség néhány héten belül vádat emelhet Gődény György ellen, akit rémhírterjesztéssel gyanúsítanak. A nyomozó hatóság megküldte az üggyel kapcsolatos iratokat az ügyészségnek, a nyomozók szerint további nyomozás nem szükséges az ügyben. Az ügyészségnek egy hónapja van arra, hogy érdemi döntést hozzon.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!