57 új fertőzöttet találtak, 400 alatt a kórházban kezeltek száma

2021. június 15. – 09:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 57 (az előző naphoz képest -198)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 10 (az előző naphoz képest -11)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 391 (az előző naphoz képest -15)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 44 (az előző naphoz képest -3)
  • Napi mintavételek száma: 4846 (-23 437 a hétvégi, egyben közölt adatokhoz képest)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 351 972 (az előző naphoz képest +9593)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 240 264 (az előző naphoz képest +31 645)

Legutóbb szeptember 18-án volt 400 alatt a kórházban lévők száma:

Az előző nap összesítve közölték a péntek-szombat-vasárnap járványügyi adatait a hivatalos tájékoztató oldalon, a múlt héten ugyanis az operatív törzs arról adott tájékoztatást, hogy megszűnik a hétvégi adatközlés, továbbá az ő sajtótájékoztatójuk is.

A járványügyi adatok kedvezően alakulnak Magyarországon, emiatt is szűntek meg a sajtótájékoztatók, mert hát véget ért a harmadik hullám, átállt az operatív törzs egy kevésbé intenzív üzemmódra. A szennyvízadatok is ezt támasztják alá: a 23. héten a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció országos átlaga enyhe csökkenést mutat, szintje közelít a tavaly nyáron megfigyelthez.

Az új fertőzöttek száma egyébként világszinten is mérséklődő tendenciát mutat, már hét hét óta csökken ez az érték, ami eddig a leghosszabb ilyen időszak a járvány kezdete óta – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója hétfőn, egy genfi sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a halálozások száma viszont nem csökken ilyen ütemben.

Az indiai (delta) variáns lett a domináns az Egyesült Királyságban, és gyorsan terjed – emiatt június 21. helyett csak július 19-én nyithat Anglia, jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök hétfő esti sajtótájékoztatóján.

Az új variáns tünetei egyébként jelentősen megváltoztak a brit (alfa) variánshoz képest: azok a fiatalok például, akik megfertőződtek, egy kellemetlenebb nátha tüneteit tapasztalhatják, ugyanis a leggyakoribb tünetek között a fejfájás, torokfájás és orrfolyás szerepel, az ízlelés elvesztése már nem igazán jellemző.

Vakcinaügyben is van friss infó: az amerikai Novavax cég közleménye szerint több mint 90 százalékban hatásos a Covid–19-fertőzéssel szemben fehérjealapú oltóanyaguk. Ezeket a következtetéseket a vállalat a közel harmincezer résztvevővel végzett tömeges tesztelés eredményeiből (harmadik fázisú tesztelés) vonta le. Reményeik szerint már 2021 harmadik negyedévében megkaphatják a sürgősségi engedélyt az Egyesült Államokban.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!