Fejfájás, torokfájás, orrfolyás – ezek a indiai (delta) variáns leggyakoribb tünetei

2021. június 14. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kellemetlenebb nátha tüneteit tapasztalhatják azok a fiatalok, akik az indiai (delta) variáns változatát kapták el az Egyesült Királyságban – írja a BBC cikke alapján az MTI. A leggyakoribb tünetek között ugyanis a fejfájás, torokfájás és orrfolyás szerepel, az ízlelés elvesztése már nem igazán jellemző.

Tim Spector, az új koronavírus okozta Covid-19 tüneteit vizsgáló kutatás (Zoe Covid Symptom) vezetője szerint a fentiek veszélye éppen az, hogy lehet, hogy a fiatalok nem érzik nagyon betegnek magukat, de fertőzhetnek és kockázatnak tehetnek ki másokat. Spector a BBC-nek elmondta, hogy egy telefonos alkalmazáson keresztül több ezer fertőzött által beküldött adatok alapján a Covid-19 klasszikus tünetei (ízlelés, szaglás elvesztése, köhögés, láz) most kevésbé gyakoriak.

„Május eleje óta figyeljük a leggyakoribb tüneteket az applikáció használói körében, és azt látjuk, megváltoztak a korábbiakhoz képest” – magyarázta.

Úgy tűnik, a változások a delta (indiai) variánshoz köthetők, ami jelenleg a domináns vírus az Egyesült Királyságban.

Az Imperial College London több mint egymillió angol résztvevővel készítette a React című tanulmányt, amikor az országban még az alfa vagy brit variáns volt az uralkodó. A klasszikus tünetek mellett a hidegrázást, az étvágytalanságot és az izomfájdalmat találták a leggyakoribbak között.

A variánsok átnevezését a WHO szorgalmazza: nemrég bejelentették, hogy a jövőben görög betűkkel fogják kiegészíteni a koronavírus különféle variánsainak eddigi megnevezését az egyszerűbb azonosíthatóság érdekében. Az Egészségügyi Világszervezet azt írta: a kiejtés és a megjegyzés megkönnyítésének érdekében döntöttek a görög betűs megjelölés mellett. Egyúttal szeretnék elkerülni, hogy az emberek és a média „stigmatizáló és diszkriminatív” megnevezéseket használjon. A variánsokat a köznyelvben eddig azokról az országokról nevezték el, ahonnan az első eseteket jelentették (például indiai, brit, dél-afrikai, brazil variáns).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!