A WHO szeretné leszoktatni a világot arról, hogy országokról nevezzék el a vírusvariánsokat

2021. május 31. – 21:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy a jövőben görög betűkkel fogja kiegészíteni a koronavírus különféle variánsainak eddigi megnevezését az egyszerűbb azonosíthatóság érdekében – írja az MTI.

A WHO a közleményében azt írta: a kiejtés és a megjegyzés megkönnyítésének érdekében döntöttek a görög betűs megjelölés mellett. Egyúttal szeretnék elkerülni, hogy az emberek és a média „stigmatizáló és diszkriminatív” megnevezéseket használjon. A variánsokat a köznyelvben eddig azokról az országokról nevezték el, ahonnan az első eseteket jelentették (például indiai, brit, dél-afrikai, brazil variáns).

Hogy ez diszkriminatív lenne, az első pillantásra a politikai korrektség barokkos túlzásának tűnhet, de emlékezhetünk még, hogy a Kínából indult világjárvány kezdete óta például az Egyesült Államokban megnövekedtek az ázsiai származású emberek elleni támadások. Donald Trump előző amerikai elnök pedig azon volt, hogy Kínát tegye a járvány kirobbanásának kizárólagos felelősévé. Trump gyakran kínai vírusnak vagy egy szójátékkal kung-flunak nevezte a koronavírust. A washingtoni kongresszus még egy törvényt is elfogadott annak érdekében, hogy sikerüljön gátat vetni a gyűlöletáradatnak.

Az indiai kormány egy nyilatkozatban hivatalosan is tiltakozott az ellen, hogy indiai variánsnak nevezzék a B.1.617-es kódszámmal illetett (és először Indiában azonosított) mutációt. Ez a nyilatkozat egyébként teljesen elferdítve, olyan formában terjedt el a magyar járványtagadó online közösségekben, hogy India magának a vírusvariánsnak a létezését tagadja.

A szakértők továbbra is használják majd a korábbi, latin betűkön és számokon alapuló jelöléseket, de a tudományos neveket a WHO napi közleményeiben felváltják a görög betűs nevek. Az Egészségügyi Világszervezet a nemzeti hatóságokat és a médiát is buzdítja az új nevek átvételére:

  • alfa: az Egyesült Királyságban felfedezett B.1.1.7-es „brit” variáns
  • béta: a dél-afrikai B.1.351-es variáns
  • gamma: a brazíliai P.1-es variáns
  • delta: az először Indiában pusztító, de azóta a világ számos országában megjelent B.1.617-es variáns B.1.617.2-es változata
  • kappa: ugyanennek a mutánsnak a B.1.617.1-es változata
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!