12 beteg halt meg, 81 új fertőzöttet találtak

2021. június 7. – 08:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 81 (az előző naphoz képest – 56)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 12 (az előző naphoz képest nincs változás)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 599 (az előző naphoz képest – 3)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 67 (az előző naphoz képest – 1)
  • Napi mintavételek száma: 6618 (az előző naphoz képest – 6171)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 261 781 (az előző naphoz képest + 1363)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 994 595 (az előző naphoz képest + 5070)

A hétfőn közölt adatok szerint meglehetősen kevés oltást adtak be vasárnap, mindösszesen 6433-at, ez az előző napi, közel 30 ezres oltáshoz képest is meglehetősen kevés. De főleg amiatt feltűnő, hogy a beadott második dózisok száma komoly rekordot döntött szombaton, ugyanis most kapták meg a második oltást azok, akik az öt héttel ezelőtti hírhedt „Pfizer-napi” rohamban kapták meg az elsőt. Az eddigi csúcs 131 443 beadott második dózis volt nyolc nappal korábban. Ezt több mint 20 ezer dózissal sikerült túlszárnyalni.

Az átoltottság Magyarországon uniós átlag feletti, így Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint nem is kell számítani negyedik hullámra, sőt, szerinte már nagy valószínűséggel közel lehetünk a nyájimmunitás eléréséhez is. Ugyanakkor ettől még megbetegedhetnek azok, akik nem oltatták be magukat – mondta Merkely azzal együtt, hogy előfordulhatnak közöttük súlyos megbetegedések is. A Semmelweis Egyetem rektora számít arra, hogy tovább csökken a kórházban lévők száma, és mihamarabb egyszámjegyűre csökken a napi halálesetek száma, majd a járvány a nyár folyamán teljes mértékben eltűnik.

A koronavírus indiai variánsa, a Delta néven számon tartott mutáció nagyjából 40 százalékkal fertőzőbb, mint a brit variáns Alpha néven futó változata, jelentette be sajtótájékoztatóján Matt Hancock brit egészségügyminiszter vasárnap. Hancock szerint azok, akik megkapták mindkét oltásukat, ugyanannyira védettek az összes variáns ellen. A miniszter elmondta, hogy egy oltás nem annyira hatékony a Delta ellen, mint a kettő oltás. Hozzátette, hogy a nagyobb fertőződés ellenére nem nőtt meg a kórházban ápoltak száma az országban. Korábban nem voltak ennyire konkrét becslések a Delta fertőzési rátájáról, Hancock szerint a 40 százalék a legfrissebb adat, amivel rendelkezik.

Izraelben is elkezdődött a 12–15 évesek oltása a Pfizer–BioNTech vakcinájával. Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, hogy a nyár vége előtt biztosan nem lesz döntés a 12-15 évesek oltásáról. Mint mondta, „én óvatos vagyok, mégis csak gyerekekről van szó”, de közben mégsem akarják elzárni a szülőket attól, hogy ha ők be akarják oltatni a gyereküket, akkor meg legyen rá a lehetőségük. Ennek ellenére nem akarnak oltási kampányt indítani, mert nincs perdöntő egészségügyi szakvélemény arról, hogy megegyezés lenne a témában.

A világon 173 313 786 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 726 458 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 362 535 fertőzött volt eddig a napig, és 597 628-an haltak meg. Indiában 28 809 339 fertőzöttet és 346 759 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 16 947 062 fertőzöttről és 473 404 halálos áldozatról tudni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!