465 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 27 beteg

2021. május 29. – 09:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 465 (az előző naphoz képest +17)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 27 (az előző naphoz képest -1)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1024 (az előző naphoz képest -96)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 114 (az előző naphoz képest -7)
  • Napi mintavételek száma: 14 945 (az előző naphoz képest -606)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 120 109 (az előző naphoz képest +35 467)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 539 868 (az előző naphoz képest +94 311)

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 692 248 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 82 075-re csökkent, derül ki a koronavirus.gov.hu-n kiadott adatokból. Az oltásra 5 millió 214 ezren regisztráltak eddig.

Az operatív törzs pénteken jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent az indiai variáns, amit két emberben azonosítottak. Egyikőjük már meg is gyógyult, ő enyhe tüneteket produkált, a másik beteg még kórházban van, de a rehabilitációja felé halad, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Itt szedtünk össze mindent, amit az indiai dupla mutánsról és a magyarországi megjelenéséről tudni kell.

A K-Monitor közérdekű adatigényléssel jutott hozzá ahhoz az adatsorhoz, amely megmutatja, hogy az egyes magyarországi településeken hány áldozata volt a koronavírusnak március 4-ig. Mi az adatok alapján térképre tettünk néhány olyan nagyobb települést, ahol a közölt adatok szerint 2021. március 4-ig 80-nál több koronavírusos áldozat volt, majd lakosságarányosan, 10 ezer főre vetítve ábrázoltuk, ezt itt nézhetik meg.

Pénteken engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer-BioNTech-vakcina használatát a 12-15 évesek körében is. A vakcina alkalmazásában a tagállamoknak és az Európai Bizottságnak kell meghozniuk a végső döntést. Németország már korábban bejelentette, hogy június 7-étől már 12 éves kor felett lehet regisztrálni oltásra. A Pfizer vakcináját korábban már Kanada és az Egyesült Államok is engedélyezte a 12-15 évesek körében.

A május 30-i gyermeknapi rendezvényeken a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők, felnőttek és a velük lévő 18 év alatti gyerekek, fiatalok vehetnek részt – írta Szentkirályi Alexandra bejelentése alapján az MTI. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél év nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyermekeknek is megpróbáltatást jelentett, hiszen távol voltak a barátaiktól, elmaradtak a közös játékok, a szülinapok, a programok.

Mint ismert, egyedüli EU-s országként Magyarország nem vesz részt a következő uniós vakcinabeszerzésben, vagyis nem kéri a részét (19 millió adagot) a Pfizer–BioNTech által szállítandó 1,8 milliárd adagból. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt többek között azzal indokolta, hogy több mint tízmillió nyugati vakcina lesz még itthon, ezekből lehet beadni egy harmadik dózist, ha szükséges lesz, később pedig már üzembe állhat a magyar vakcinagyár.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!