Jogszabály mondja ki, hogy a védettségi igazolvánnyal egyenértékű az app, de az Országgyűlés saját múzeuma sem fogadja el (Frissítés: már elfogadja)

2021. május 23. – 09:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton elértük az 5 millió beoltottat, amivel az újabb járványügyi lazítások is megérkeztek. A múzeumok látogatása viszont már az előző, 4 milliós mérföldkő elérése után újra lehetségessé vált, akárcsak más szabadidős létesítmények, illetve a vendéglátóhelyek belső tereinek és a szállodáknak az újbóli használata. Mindez azonban csak a védettség igazolásával lehetséges.

Erre két lehetőség van. Az egyik maga a plasztikkártyás védettségi igazolvány. Ez már május 14. óta letölthető – ahogy az ellenőrzéséhez szükséges app is –, bár a közzététele után fél napig nem volt elérhető. Pedig fontos szerepet szán neki a kormány, amit jogszabályok formájában is kifejezett:

  • A védettségi igazolásról szóló 60/2021. kormányrendelet kimondja, hogy „A koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas az e rendelet szerinti hatósági igazolvány (a továbbiakban: védettségi igazolvány), illetve applikáció.”
  • A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. rendelet hatályos változata pedig még ennél is egyértelműbben fogalmaz: „A védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett a koronavírus elleni védettségét a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védőoltást igazoló applikációval igazolja.”

De hiába mondja ki jogszabály, hogy az app egyenértékű az igazolvánnyal, a gyakorlatban több helyen nem fogadják el. Erről a problémáról a hét elején már írtunk részletesebben, akkori cikkünkből kiderül, hogy több helyen vannak még zökkenők az alkalmazás elfogadásával. Akkor többek között múzeumokat is megkérdeztük a gyakorlatukról, de a cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőlük válasz.

Azóta kiderült, hogy több múzeum nem fogadja el az appot a belépéskor, köztük a fenti jogszabályok elfogadásának helyszínén működő Országgyűlési Múzeum sem.

Egy olvasónk kérdezte meg írásban a múzeumot, hogy az appal is látogatható-e. Ezt a választ kapta: „A plasztikkártya felmutatása szükséges a múzeum kiállítóteremben való belépéshez.” Ez egyébként a múzeum honlapjáról nem derül ki egyértelműen, ott a látogatási információknál csak ennyi szerepel: „Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy az Országgyűlési Múzeum tárlatai a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak számára látogathatók.”

Hasonló a helyzet a Magyar Természettudományi Múzeumnál is, de annak már a honlapján is egyértelművé teszik, hogy appal nem fog menni a belépés: „A 194/2021. (IV.26.) kormányrendelet értelmében a múzeum kiállításait KIZÁRÓLAG a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A védettséget igazoló applikációt jelenleg nem tudjuk elfogadni!” – olvasható az oldalon. A hivatkozott rendeletben egyébként nincs szó az appról.

Frissítés (11:00): Olvasónk időközben a Természettudományi Múzeumtól is választ kapott ugyanerre a kérdésére. Ebből kiderül, hogy a múzeum eddig a minisztérium visszajelzésére várt, de most már el tudják fogadni az appot is. Cikkünk megjelenése után a honlapjukat is frissítették.

Frissítés (13:40): Cikkünk megjelenése után György Bálint, a parlamenti sajtóiroda sajtófőnök-helyettese arról tájékoztatta a Telexet, hogy eddig valóban fennállt a cikkünkben ismertetett helyzet, de ez mostanra megoldódott: mostantól az appot is elfogadják, és ezt a honlapon is egyértelműen jelezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!