1376 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 101 beteg

2021. május 8. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1376 (az előző naphoz képest: -165)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 101 (az előző naphoz képest: -5)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 3633 (az előző naphoz képest: -222)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 420 (az előző naphoz képest: -25)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 261 822 (az előző naphoz képest: +57 949)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 452 603 (az előző naphoz képest: +45 919)

A hivatalos honlapon megjelent tájékoztatás szerint 561 119-en gyógyultak meg eddig, az aktív fertőzöttek száma 200 941-re csökkent. Az oltásra eddig több mint 4,8 millióan regisztráltak, 80 százalékuk pedig megkapta már az első dózist. Éjfélkor lezárult a 16-18 évesek regisztrációja a jövő heti oltáshoz, nekik is napokon belül megnyílik az online időpontfoglaló.

A csütörtöki kormányinfón újabb információk derültek ki a hazai szabályozásokról, köztük hogy a védettséggel nem rendelkezőknek augusztusig biztosan fennmaradnak a járványügyi korlátozások, ráadásul Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy a nemzeti konzultációban 65 százalék javasolta, hogy itthon legyen különbség az oltott és nem oltott emberek között.

Azt is mondták a kormányinfón, hogy a héten kevés Moderna- és Pfizer-vakcina elérhető, mert azokat félre kell tenni a fiataloknak és a második dózisnak, de jövő héttől hetente átlagosan 120–180 ezer olyan Pfizer és Moderna érkezik, amiket első oltásként tudnak majd beadni. Ez szembemegy azzal, amit Orbán Viktor mondott a rendkívüli Pfizer-nap környékén, hogy még hetekig nem lesz elérhető a Pfizer-vakcina.

A védettségi igazolványt az első oltás beadása után adják ki az érintetteknek, de Gulyás szerint a kormány előtt van egy előterjesztés, miszerint a dokumentum érvényességét veszti annál, aki nem adatja be a második oltást. Beszéltek az AstraZeneca körüli kavarodásról is, vagyis hogy valakinek 4, másnak meg 12 hétre adnak időpontot második oltásra, amióta múlt pénteken Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, hogy akinek sürgős, az kérheti 12 hétnél előbb is a második adagot (akár már 4 hét múlva is).

Sőt, az AstraZenecával oltottak közül sokan azt tapasztalták, hogy bár a helyszínen kapott papírjukra 4 héttel későbbi időpont került, az EESZT-be belépve 12 héttel későbbi időpontot láttak. Az Országos Kórházi Főigazgatóság megkeresésünkre azt írta, hogy az oltási kártyán lévő időpontot kell figyelembe venni, nem az EESZT-ben lévőt, ennek okáról itt írtunk.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pénteken arról beszélt, hogy május 10-től a felsőtagozatok és középiskolák is visszatérnek a jelenléti oktatáshoz. Az egyetemeken hétfőtől a rektorok döntenek arról, hogyan zajlanak majd a vizsgák és a gyakorlati képzések. Egynapos vagy többször egynapos osztálykirándulásokat lehet csak tartani, ott aludni nem lehet. Május 25. után ballagásokat, tanévzárókat is lehet majd tartani idén, erről szabályozásokat is hoznak majd.

Müller Cecília azt mondta pénteken, hogy azok a 16-18 évesek, akik péntek éjfélig nem regisztráltak az oltásra, később nem fognak tudni időpontot foglalni maguknak. Szombat este a kormányzati honlapon azt írták, hogy a 16 felettiek a péntek éjféli határidő után is regisztrálhatnak, de ők csak később, a 18 éven felüliekkel együtt kaphatják meg az oltást, a rendelkezésre álló vakcinák függvényében.

Pénteken és szombaton a kórházi oltópontokon második dózist kapják meg az április elején beoltott tanárok.

Szombat hajnalban újabb 1,2 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter. Szerinte a szombati szállítmánnyal együtt 3,3 millióra nőtt a Kínából beérkezett oltóanyagok mennyisége.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz péntek délután bejelentette, hogy engedélyezik a Sinopharm-vakcina használatát a 18 év felettieknek. A WHO főigazgatója elmondta, hogy a Sinopharmmal együtt már hat oltóanyagnak adták meg a vészhelyzeti engedélyt.

Kiderült az is, hogy noha az Egyesült Államok eddig ellenezte, mostanra már támogatja a koronavírus-vakcinák szabadalmainak ideiglenes feloldását. Az USA mögé azonban gyorsan beállt Franciaország, és csütörtökön már Ursula von der Leyen bizottsági elnök is kifejezte hajlandóságát a kezdeményezés megtárgyalására. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azonban csak annyit mondott szombaton, hogy az Európai Unió véleménye szerint a koronavírus elleni oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése önmagában nem jelent megoldást a járvány visszaszorítására, de a vonatkozó konkrét javaslatokat az EU kész megvitatni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!