Nem lassul a fertőzés terjedése Indiában, és a valódi számok magasabbak lehetnek

2021. április 26. – 08:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ötödik egymást követő napon döntött rekordot Indiában a koronavírus regisztrált fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak napi növekménye, az országban az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 17 milliót, írja az MTI.

Az indiai egészségügyi minisztérium adatai szerinte hétfőn 352 991 új fertőzöttet és 2812 halálos áldozatot regisztráltak. Mivel rendkívül nagy lakosságú országról van szó, ezek a számok európai viszonylatban nem kiugróak, de ott felszálló ágban van a vírus, és szakértők már többször jelezték, hogy a fejletlenebb egészségügyi és adminisztrációs rendszer miatt

a fertőzöttek és a halottak valódi száma vélhetően magasabb a hivatalos adatoknál.

A járvány egyik gócának számító, több mint 21 milliós Újdelhi kórházai már jelezték, hogy nincs elegendő készletük nagy áramlású orvosi oxigénből. Szombaton egy delhi egészségügyi intézményben 20 beteg halt meg, mert elfogyott az oxigén, további fél tucat fővárosi kórház szintén súlyos oxigénhiányra figyelmeztetett.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap a Twitteren aggodalmát fejezte ki az indiai járványhelyzet miatt, és bejelentette: az Európai Unió azonnali segítséget nyújt az országnak. Az EU mellett az Egyesült Államok, valamint Pakisztán is segítséget ajánlott fel, Heiko Maas német külügyminiszter pedig hétfőn jelentette be, hogy hazája külön is orvosi oxigént és más egészségügyi felszerelést küld a napokban az 1,3 milliárd lakosú országba.

Az önelégültséget okolják

Szakértők a hatóságok önelégültségét okolják a katasztrofális helyzetért, ugyanis több régióban és településen elmulasztottak megfelelő mennyiségű gyógyszert és orvosi eszközt felhalmozni, és nem alakítottak ki új kórtermeket a hirtelen tízezrével jelentkező betegek számára. Valószínűleg az is óriási hiba volt, hogy amikor a téli hónapokban a 10 ezer körül stabilizálódott napi új esetszámok alapján úgy tűnt, a járványt sikerül kontroll alatt tartani, a hatóságok azonnal megszüntették a milliós tömegeket megmozgató hindu vallási ünnepeket is érintő gyülekezési korlátozásokat. Narenda Modi miniszterelnököt nemcsak az újabb korlátozások bevezetésének halogatása miatt kritizálják többen, hanem azért is, mert a mögötte álló hindu nacionalista Bháratíja Dzsanatá Párt több tömegrendezvényt tartott a kritikus periódusban.

A politikai baklövések mellett – csakúgy, mint Brazíliában – a fertőzések számának kilövéséhez hozzájárulhatott egy új, az „alap” Covid–19 vírusnál veszélyesebb, kettős mutációt felmutató vírusvariáns felbukkanása is (ennek mutációi növelhetik a vírus immunrendszerrel szembeni ellenállóképességét).

Egyelőre a vakcináció sem kecsegtet gyors kilábalással; az eddig főleg időseknek és stratégiailag fontos szektorokban dolgozóknak beadott összesen 130 millió adaggal is csak a népesség alig 8 százaléka szerzett védettséget.

A válsághelyzet miatt az Indiával konfliktusban álló másik kelet-ázsiai nagyhatalom, Kína jelezte, hogy kész segítséget nyújtani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!