Saját oltáshatékonysági kutatást készít a főváros

2021. április 22. – 16:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közel 1500, a fővárosi szociális és hajléktalanellátásban lakót és dolgozót érintő kutatásban azt nézik meg, hogy a betegségen-oltáson átesettek vérében termelődött-e a védettséghez szükséges antitest, és milyen mennyiségben. Tárgyalt a főváros a Szabolcs utcai hajléktalankórházról a kormánnyal, valamint Budapest transzparenciát követel a Fudan Egyetem ügyében.

Oltás utáni antitestmennyiségi kutatás készül a fővárosi szociális és hajléktalanellátásban lakók és dolgozók körében, jelentette be Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes online sajtótájékoztatón.

Az eredményeket tartalmazó jelentést jövő kedden tárgyalja az operatív törzs, utána nyilvánosságra hozzák. A közel 1500 embert érintő kutatásban azt nézik meg, hogy a betegségen-oltáson átesettek vérében termelődött-e a védettséghez szükséges antitest, és milyen mennyiségben. (A vizsgált körben csak Pfizer- és Moderna-vakcinát kaptak.)

Kiss az eddigi eredmények alapján kijelentette: az adatok várhatóan azt fogják mutatni, hogy az oltás működik, és szükség van rá. A kutatást bizonyos időközönként megismétlik a fővárosi szociális és hajléktalanellátásban, így időben értesülhetnek róla, ha következő oltásra lesz szükség.

Mint a főpolgármester-helyettes közölte, várhatóan szabadnapot kaphatnak az oltást felvevő alkalmazottak a fővárosi cégeknél, legalábbis Karácsony Gergely főpolgármester ezt javasolja a fővárosi tulajdonú vállalatok vezetőinek.

Hozzátette: a főváros az elmúlt hónapokban 600 plakáton, 12 000 szórólapon hirdette, hogy oltassanak az emberek, videókat forgattak közéleti személyiségekkel, hogy oltásra buzdítsák az embereket.

Hajléktalankórház: kormány-főváros munkacsoport keresi a megoldást

Kiss elmondta, hogy a napokban tárgyalt Fónagy Jánossal a Szabolcs utcai hajléktalankórház kormány által igényelt épületéről. Eszerint feláll egy kormány-főváros munkacsoport, ami minden lehetséges opciót megvizsgál, hogyan működhetne a kórház folyamatosan tovább.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely bejelentette, hogy nem hagyja el a Fővárosi Önkormányzat május 1-jéig a Szabolcs utcai hajléktalankórházat. Az állami vagyonkezelő tavaly nyáron bontotta fel az épület bérleti szerződését, és a jövő hónapban kellene kiköltöznie a fővárosi fenntartású szociális intézménynek. Helyére a gyógyszerészeti intézet jön, amely székhelye eddig egy drága belvárosi irodaházban volt. Ezt az épületet négy éve a piaci ár alatt szerezte meg Habony Árpád köre az államtól.

A szerződésbontás azt is jelenti, hogy a Fővárosnak egy hónap alatt kéne helyet találnia közel 100 kórházi ellátásra szoruló hajléktalan embernek. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által felbontott bérleti szerződés szerint a kórháznak május 1-jéig kell költöznie.

Kiss: Legyen transzparens a Fudannal kapcsolatos terv

Szóba került a ferencvárosi Diákvároshoz költöző kínai Fudan Egyetem is. Kiss leszögezte, a főváros két dolgot tart szem előtt: az előkészítés teljesen transzparens legyen, azaz láthassák a kormányzati terveket, valamint a Fudan ne vegyen el magyar diák elől kollégiumi férőhelyet.

A Direkt36 nyomán a Telex is megírta, hogy kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány az egyetem kampuszát Budapesten. A Kínai Népköztársaság egyeteme részben kiszorítaná azt a Diákvárost, amit egy norvég építész iroda tervezett meg, és amit korábban kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt elismertek. Legutóbb Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette ki, hogy nem semmi ajánlatot tenne a fővárosnak, amire Karácsony Gergely főpolgármester úgy reagált: az biztos, hogy „ez az ékszerdoboz nem lesz semmi.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!