19 szervezet kéri a kormánytól, hogy ne terhelje tovább az egészségügyet a hajléktalankórház kiköltöztetésével

2021. március 30. – 14:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A hajléktalan emberek ellátásában szerepet vállaló szervezetek gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy az egészségügyi rendszer (alapellátás, járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátás) számára jelentős nehézséget okoz a beteg hajléktalan emberek ellátása”

– írja közös nyílt levelében 19 hajléktalanellátó szervezet a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei által üzemeltetett Szabolcs utcai hajléktalankórház kapcsán.

Ahogy arról hétfőn írtunk, Karácsony Gergely bejelentette, hogy nem hagyja el a Fővárosi Önkormányzat május 1-jéig a Szabolcs utcai hajléktalan kórházat. Az állami vagyonkezelő tavaly nyáron bontotta fel az épület bérleti szerződését, és a jövő hónapban kellene kiköltöznie a fővárosi fenntartású szociális intézménynek. Helyére a gyógyszerészeti intézet jön, amely székhelye eddig egy drága belvárosi irodaházban volt. Ezt az épületet négy éve a piaci ár alatt szerezte meg Habony Árpád köre az államtól.

A szerződésbontás azt is jelenti, hogy a Fővárosnak egy hónap alatt kéne helyet találnia közel 100 kórházi ellátásra szoruló hajléktalan embernek. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által felbontott bérleti szerződés szerint a kórháznak május 1-jéig kell költöznie.

Ahogy a 19 szervezet nyílt levelében kitér arra, hogy az események a hajléktalan embereket és a hajléktalanellátó intézmények fenntartóit is érintik, különösen a világjárvány idején. Ahogy írják,

„gyakran keresnek meg minket kórházakban dolgozó kollégák, hogy helyezzük el azokat a hajléktalan embereket, akik már nem szorulnak aktív kórházi ellátásra, az »otthoni lábadozás« lehetősége viszont nem adott a számukra”

– hozzáteszik, az érintettek egészségi állapota gyakran súlyosabb, mint amit a szociális intézmények kezelni tudnának.

„Számukra a Szabolcs utcai ellátás jelenti az egyetlen esélyt, hogy az állapotuknak és szükségleteiknek megfelelő egészségügyi ellátáshoz jussanak.”

Ahogy írják, a Szabolcs utcai kórház kulcsszerepet játszik az idős, beteg, ápolást, gondozást, odafigyelést igénylő hajléktalan emberek ellátásában. Szerintük az intézmény bezárása két dologhoz vezetne,

„járvány idején tovább növelné a fekvőbeteg-ellátás terhelését, és növelné a közterületen, fedél nélkül éjszakázó emberek számát, ezzel megbetegedésük és elhalálozásuk kockázatát.”

Nyílt levelükben arra kérik a kormányt, tegye lehetővé a Szabolcs utcai kórház további működését a jelenlegi helyszínen, vagy biztosítson egy másik, az ellátásra alkalmas ingatlant.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!