Karácsony nem adja vissza az államnak a Szabolcs utcai kórházat, ha nem kap cserébe másik épületet

Legfontosabb

2021. március 29. – 19:16

frissítve

Karácsony nem adja vissza az államnak a Szabolcs utcai kórházat, ha nem kap cserébe másik épületet
Karácsony Gergely a kórház előtt tartott sajtótájékoztatója 2021. március 29-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem hagyja el a Fővárosi Önkormányzat május 1-jéig a Szabolcs utcai hajléktalan kórházat. Az intézmény hétfő délutáni állománygyűlése után Karácsony Gergely jelentette ezt be, hozzátéve, hogy továbbra is várják a kormány segítségét. Az állami vagyonkezelő tavaly nyáron bontotta fel az épület bérleti szerződését, és a jövő hónapban kellene kiköltöznie a fővárosi fenntartású szociális intézménynek. Helyére a gyógyszerészeti intézet jön, amely székhelye eddig egy drága belvárosi irodaházban volt. Ezt az épületet négy éve a piaci ár alatt szerezte meg Habony Árpád köre az államtól.

Egy hónap alatt közel száz kórházi ellátásra szoruló hajléktalan embernek kellene helyet találnia a Fővárosnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ugyanis felbontotta a BMSZKI (Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei) Szabolcs utcai hajléktalan kórházának bérleti szerződését, és május 1-jéig ki kellene költöznie az intézménynek.

Karácsony Gergely szerint ennyi idő alatt lehetetlenség új helyet találni, mert a fekvőbeteg ellátáshoz speciális műszaki feltételekre van szükség. A Főváros továbbra is tárgyalna kormánnyal, hogy rendezzék a kialakult helyzetet, és arra is nyitottak, hogy a hajléktalan kórház egy másik egészségügyi épületbe költözzön. A kórházak államosítása után ugyanakkor az önkormányzatnak nincs erre alkalmas épülete, ezért kormány aktív közreműködésére nélkül a fővárosi vezetés szerint ez nem fog menni.

A főpolgármester helyettesével, Kiss Ambrussal és Misetics Bálinttal, a főváros lakás- és szociálpolitikai főtanácsadójával érkezett hétfő délután a Szabolcs utcai kórházba, ahol bő egy órát tartott az állománygyűlés. Ezt követően az épület előtt tartottak rövid sajtótájékoztatót.

„Amíg nincs B-forgatókönyv, addig marad a kórház ebben az épületben, és minden jogállami eszközzel élni fogunk, hogy az ellátás biztonságát garantálni tudjuk”

– fogalmazott Karácsony. Az igazi vita szerinte azon van, hogy megszüntessék-e a Szabolcs utcai intézményt, vagy máshol folytathatják-e a munkát.

Gulyás Gergellyel, Pintér Sándorral és Mager Andreával is tárgyalt az elmúlt fél évben, de állítása szerint egyetlen alternatív helyszínre se kaptak javaslatot. Mégis azt reméli, hogy május 1-ig meg tudnak állapodni a kormánnyal. Ha azonban ez nem jön létre, azt ígéri, a kórház ugyanúgy fog működni, mint eddig, és minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, ha megtámadják őket.

A BMSZKI Szabolcs utcai hajléktalan kórháza 2021. március 29-én – Fotó: Bődey János / Telex
A BMSZKI Szabolcs utcai hajléktalan kórháza 2021. március 29-én – Fotó: Bődey János / Telex

Nem olyan egyszerű egy kórház költöztetése

A 155 férőhelyes kórházban olyan hajléktalan embereket kezelnek, akik egészségügyi állapotuk miatt nem tudják magukat ellátni – mondta Soós Péter, a BMSZKI Szabolcs utcai átmeneti szállójának szakmai vezetője a hétfői sajtótájékoztatón. Alapvetően ápolási és krónikus belgyógyászati kezelés folyik az intézményben, de vannak idős hajléktalan betegek is, akik tartós, bentlakásos intézményre várnak. A kórház mellett átmeneti szálló működik, a hospice-részlegen pedig évente húsz-harminc hajléktalan ügyfelet is ápolnak, akik életük utolsó időszakát töltik az intézményben. Soós szerint ehhez igen erős szakmai stábra van szükség egészségügyi és szociális területen is.

Közel száz beteget kellene elhelyezni más egészségügyi intézményekben, ha a jövő hónap végén be kell zárnia a kórháznak. Soós ez óriási terhet jelentene az egészségügyi ellátórendszernek, a koronavírus-járvány miatt már most is tömve a kórházak. Müller Cecília is azt erősítette meg hétfőn, hogy rendkívüli terhelésnek vannak kitéve a kórházak.

„Ha innen költözni kell, csak azt látom reális lehetőségnek, hogy egy működő kórház részlegeként vagy egy korábbi kórház épületben folytassuk a munkát” – tette hozzá Karácsony. Csak fekvőbeteg ellátásra felszerelt intézmény jöhet szóba, ezért se lesz olyan könnyű a költözés, ha el kell hagyni az épületet.

„Vérzik a szívem, nagyon nem tudok beszélni róla, mert nem érem fel ésszel ezt az egészet, ami itt körülöttünk történik” – fogalmazott Szentpéteri Klára, BMSZKI fekvőbeteg osztályának vezető ápolója.

„Nem tudjuk még, mi lesz a betegeink sorsa.”

Azt ígérte, hogy amíg lehet, ők dolgozni fognak, de nem látja, mit hoz a holnap.

Habony köre járhat jól

A 24.hu arról írt korábban, hogy a Szabolcs utcai ingatlant 2012 óta bérli a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a főváros, és nyolc éve több száz millió forintos állami támogatásból épült meg a kórház. A szerződést határozatlan időre szól, de szerepelt benne egy olyan kitétel, hogy nyolc évig nem lehet felbontani.

Amint azonban lejárt ez a nyolc év, az MNV rögtön felbontotta a szerződést.

2020 júniusában értesítették erről a Fővárost, majd a hat hónapos felmondási idő (2020. augusztus 30-tól 2021. február 27-ig) lejárta előtt „a főváros tétlensége miatt kialakult helyzet ideiglenes rendezése érdekében” egy új, rövidtávú, határozott idejű bérleti szerződést ajánlott fel az MNV április végéig – állt a Telexnek küldött pénteki közleményükben.

„Ezt a szerződési ajánlatot az MNV Zrt. aláírta és megküldte, a fővárostól viszont a mai napig válasz nem érkezett. Budapest Főváros Önkormányzatának tehát az értesítéstől számítva mintegy 9 hónap állt rendelkezésére, hogy az ingatlanban folytatott egészségügyi szolgáltatás ellátását más módon szervezze meg” – írták.

A BMSZKI Szabolcs utcai hajléktalan kórházának bejárata 2021. március 29-én – Fotó: Bődey János / Telex
A BMSZKI Szabolcs utcai hajléktalan kórházának bejárata 2021. március 29-én – Fotó: Bődey János / Telex

A Magyar Nemzetben vasárnap jelent meg egy cikk arról, hogy a kórház épületébe az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözik majd. A kormánylap szerint a döntés mögött az áll, hogy az intézet a legmodernebb, XXI. századi körülmények között végezhesse feladatait, és megújulhatnak az intézmény biztonsági laborjai is.

Az OGYÉI székhelye eddig a Belvárosban, a Zrínyi utca 3. alatti irodaépületben volt, az állami tulajdonú ingatlant 2017-ben bocsátotta árverésre a vagyonkezelő. Az ötcsillagos Four Seasons szálloda mögött álló 8200 négyzetméteres, rendkívül értékes épületet sokak szerint jóval a piaci ár alatt, 3,87 milliárdért vitte el a szerencsés nyertes. A Heti Válasz akkori cikke szerint egy ingatlanos vállalkozáson (EastCastle Investments) keresztül a Habony Árpád barátjaként emlegetett izraeli-grúz üzletember, Michael Gagel testvére és üzlettársa, Dina Moshavi (leánykori nevén Dina Gagel) volt a befutó.

A Válaszonline tavaly már arról írt, hogy a máltai EastCastle Investments később Kosik Kristófhoz került, akit Habony jogászaként emlegetnek. 2020 nyarán aztán két hazai cég, a Zrínyi Capital Kft. és ECEquity Zrt. vette meg a Zrínyi utcai épületet tulajdonló vállalkozást. Előbbi a Válaszonline szerint egy Szalay-Bobrovniczky Kristóf-érdekeltség által kezelt magántőkealapé, utóbbi pedig Halkó Gabrielláé, aki szintén Habony köréhez köthető.

Karácsony: Ennél aljasabb dolgot elképzelni se tudok

A Zrínyi utca 3-at négy éve azzal a feltétellel adta el az állam a 24.hu szerint, hogy a nyertes köteles volt határozatlan ideig ingyenesen bérbe adni az épületet az OGYÉI-nek. Írásban kérdeztük az MNV kommunikációs osztályát, hogy az árverés nyertesének van-e bármilyen további kötelezettsége a szerződés szerint, vagy az OGYÉI kiköltözése után szabadon rendelkezhet-e vele. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak, mint ahogy az OGYÉI sajtóosztálya se reagált arra a kérdésünkre, hogy mi az oka a mostani költözésnek, és terveik szerint mikor foglalják el az új épületet.

„Ennél aljasabb, ennél szemetebb dolgot elképzelni sem tudok. Hogy egy fideszes ingatlanmutyi miatt kelljen megszüntetni a fővárosi hajléktalankórházat?! Hogy megint a kiváltságosok, a NER-oligarchák keressenek egy rakat pénzt a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb, beteg emberek kárára?! Hogy még a tomboló járvány sem elég indok arra, hogy egyszer az életben a Habony-félék milliárdjainál fontosabb legyen a közérdek?!” Ezzel a kirohanással reagált Facebook-oldalán hétfő délelőtt Karácsony Gergely, miután kiderült, hogy Habony köre járhat jól az OGYÉI költözésével. A Párbeszéd pedig petíciót indított, hogy megakadályozzák a hajléktalan kórház kiköltöztetését.

Megkérdeztük az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályát, hogy milyen módon biztosítják a Szabolcs utcai intézmény betegeinek ellátását, ha be kell zárnia az intézménynek. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!