Hogy állunk a Nagy Oltási Tervhez képest?

2021. április 17. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor 2020. április 9-i reggeli rádiós beszédében ismertette a következő hetekre vonatkozó oltási ütemet, aminek a végén a bűvös 7 milliós szám áll, ami a lakosság (legalább az első adag oltással való) átoltottságának 70%-át jelenti. Eszerint

  • május elején 4 millió beoltott lesz;
  • május elejétől 7-10 nap alatt felmegy 5 millióra;
  • május közepén 6 milliónál fogunk tartani;
  • június elejére pedig „képesek leszünk” 7 millió embert beoltani.

Később a kormány a 3,5 milliós oltottsághoz kötött könnyítéseket, jövő hét közepe felé nyithatnak a teraszok. 4 milliónál lesz majd valamiféle, eddig még nem világos funkciója az oltási kártyának, és 6 milliónál leszünk kinn a vízből.

Ezt a több hetes folyamatot követjük napi frissítésű grafikonjainkon. Az egyiken az oltási terv épp aktuális ütemét vetjük össze az aznap közölt adatokkal, a másikon pedig a június elejéig tartó teljes időszakon láthatják a terv és a valóság találkozását. Az április 17-én közölt adatok szerint

pénteken (tegnap) 68 245 adag első dózist adtak be, vagyis jól haladunk.

Így állunk a terv első, 4 millió beoltotthoz vezető ütemében:

Orbán április 9-i beszédében azt mondta, hogy attól tart, nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina. Mivel 4 millióan regisztráltak, a kormány ismert emberekkel kampányt indít az oltási hajlandóság növelése érdekében. Előállhat az a helyzet is, hogy a nyitások miatt, a járvány nyomásának csökkenésével egyre kevesebben érzik majd szükségét az oltakozásnak, így lassulhat a folyamat. De a sikert más tényezők is befolyásolhatják, nem érkezik elég vakcina, vagy ha jön is, abból pont nem kérnek az oltandók.

Március közepétől kezdve több országban leállították vagy korlátozták az oltást az AstraZeneca vakcinájával, miután felmerült a gyanú, hogy fokozhatja a vérrögképződés kockázatát. Elképzelhető, hogy az AstraZenecától való félelem miatt megtorpan az oltási kampány sebessége. A keleti vakcinákkal kapcsolatban sokan attól tartanak, hogy nem utazhatnak majd Nyugatra, mert a többi uniós ország nem fogja elfogadni azokat, akiket olyan vakcinákkal oltottak, amiket nem engedélyezett az az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Az amerikai Johnson & Johnson gyógyszercég Janssen részlege által kifejlesztett, egydózisos koronavírus elleni vakcinája sem nyitott túl jól: az EMA vérrögképződéses esetek miatt indított vizsgálatot.

Ezen a grafikonon azt láthatják, hogy állunk a 7 millió beoltotthoz vezető úton:

Amint az rögtön észrevehető, az oltási terv jóval egyszerűbbnek hat, mint amit elsőre várna tőle az ember. A miniszterelnök által említett számokat grafikonra helyezve kirajzolódik a stratégia:

  • májusig 60 ezer oltás naponta,
  • utána 2 hétig napi 150 ezer,
  • majd a fennmaradó időben ismét napi 60 ezer első adag beadása.

Ezt a tervet az első pár napban túl is teljesítettük, naponta 70 ezer körüli beadott első oltással, utána kicsit visszaesett ez a szám, de még mindig rásimulunk az egyenesre, sőt kicsit felette is járunk.

Természetesen a kitűzött célokat nem kell a grafikonon ábrázolt napi átlaggal teljesíteni, az csak megmutatja, éppen hogy állunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!