81 százalékkal csökkenti a covidos megbetegedés kockázatát a Trumpon is segítő antitestkoktél

2021. április 12. – 23:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Regeneron nevű amerikai gyógyszercég bőr alá adható antitestkészítménye a klinikai tesztek során 81 százalékos hatásossággal csökkentette a koronavírusos megbetegedés kockázatát – írja az AFP.

A REGEN-COV egy antitestkoktél, amely két antitestkészítményből, az asirivimabból és az imdevimabból áll. Leginkább onnan lehet ismerős, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnököt is ezzel kezelték – többek között –, miután elkapta a fertőzést. A koktélt Németországban már januártól alkalmazzák.

A szer klinikai vizsgálatába 1505 olyan embert vontak be, akik igazolt fertőzöttek éltek egy háztartásban, de ők maguk a teszt indulásakor még negatívak voltak. A résztvevők fele antitesteket, a másik felük placebót kapott. 29 nappal később a kezelésben részesültek 1,5 százalékánál jelentkezett tünetes betegség, míg a kontrollcsoportban 7,8 százaléknál. Ebből a két számból jött ki a 81 százalékos kockázatcsökkenés. (Hogy pontosan hogyan, arról a vakcinák kapcsán ebben a cikkben írtunk.) Azok közül, akik antitesteket kaptak, egyetlen ember sem került kórházba, míg a placebót kapók közül négyen.

A REGEN-COV az eredmények alapján jó kiegészítője lehet az oltási stratégiáknak – mondta Myron Cohen, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója, aki az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézeteknél (NIH) a Covid elleni antitestkezelésekkel kapcsolatos kutatásokat vezeti. A kezelés a laborkísérletek alapján az ismert variánsok elleni is hatásos maradt.

Az antitestterápiák egyik hátránya, hogy elég macerásak, mert hagyományosan intravénásan csepegtetve kell alkalmazni őket. A REGEN-COV előnye lehet, hogy ezt négy darab, bőr alá adható injekcióval váltja ki.

Az antitestalapú koronavírus-terápiákról korábban részletesen is írtunk. Azóta több készítményről is biztató eredmények érkeztek. A szintén amerikai Lilly is egy antitestkoktéllal próbálkozott, ők a bamlanivimab és az etesevimab együttes használatát tesztelték, és a március közepén közzétett eredmény szerint a kezelés 87 százalékkal mérsékelte a kórházba kerülés és a a halálozás kockázatát. A bamlanivimabot február végétől már magyar kórházakban is alkalmazzák.

Arról, hogy miért van ilyen fura nevük az antitestkészítményeknek, itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!