Jelentősen csökkenti a koronavírus súlyos szövődményeinek kockázatát egy amerikai gyógyszer-kombináció

2021. március 11. – 10:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

87 százalékkal mérsékli a kórházba kerülés és a halálozás kockázatát koronavírus-fertőzöttség esetén az Eli Lilly amerikai gyógyszergyár két antitestalapú készítményének kombinált alkalmazása – közölte a vállalat 750, magas kockázatúnak tartott fertőzöttön végzett kezelés eredményei alapján szerdán. A bamlanivimabot az év eleje óta Magyarországon is használják a kórházakban, miután előző év decemberében veszélyhelyzeti engedélyt kapott, az etesevimabot itthon nem alkalmazzák.

Már az első, januári eredmények is biztatóak voltak, az akkor közölt tanulmány azt mutatta, hogy a gyógyszerek emelt dózisú adagolása 70 százalékkal mérsékelte a kórházba kerülés kockázatát – írja a Reuters. Az Egyesült Államokban februárban engedélyezték a kombinált terápiát a különösen veszélyeztetett fertőzöttek számára, míg Európában az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön, a vállalat közleménye után jelentette be, hogy vizsgálni kezdi a gyógyszerkombinációt.

Az Egyesült Államok februárban legalább 100 ezer dózist rendelt a készítményből, míg korábban a bamlanivimabból közel 1,5 millió adagra adagra kötöttek szerződést az Eli Lillyvel. A vállalat vezető kutatója, Daniel Skovronsky szerint a kombinált terápia az új variánsokkal szemben is hatékonyabb védelmet nyújthat.

„Kifejezetten bízunk abban, hogy ez a kombináció minden, az Egyesült Államokban feltűnt variáns ellen jól működhet a kezelések során” – tette hozzá Skovronsky, és beszámolt arról is, hogy vizsgálják a dél-afrikai és a brazíliai variánsok elleni kezelési lehetőségeket is, noha ezek nem terjedtek el az Egyesült Államokban jelentősen.

A kutató szerint a vállalat a következő hónapokban akár egymillió adagot is le tud gyártani a két szer kombinációjából, és már több kormánnyal is tárgyalnak a kezelésről.

A bamlanivimabról februárban írtunk hosszabban, ebben a cikkünkben. Hatásosságáról azt írtuk, megoszlanak róla a vélemények, mert van olyan kutatás, ami azt állítja, hogy csak egy másik gyógyszerrel kombinálva lehet eredményes vele a gyógyítás.

A bamlanivimabot és a két szer kombinációját is csak enyhe és középsúlyos állapotban lévő koronavírus-betegeknek ajánlják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!