Szerdán érkezik az első adag antitest alapú koronavírus-gyógyszer Magyarországra

2021. január 26. – 19:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kásler Miklós emberminiszter bejelentette, hogy szerdán 2400 adag érkezik Magyarországra a bamlanivimab nevű, antitest alapú gyógyszerből, ami enyhe és középsúlyos állapotban lévő koronavírus-betegeken segíthet.

Az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár készítményét Európában elsőként Magyarország engedélyezte. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet még december 12-én adott engedélyt a bamlanivimab veszélyhelyzeti, ideiglenes alkalmazására. Kásler most azt mondta, hogy a gyógyszer a koronavírus angliai mutációja ellen is hatékony.

„A bamlanivimab egy Covid-19-ből 2020-ban felgyógyult beteg vérplazmájából molekuláris technikával készült monoklonális antitest. Lényegében passzív immunizációról van szó, hiszen az ellenanyagokat bejuttatjuk a fertőzés kezdeti állapotában lévő, fertőzött betegekbe” – mondta Kásler.

A megkötött nemzetközi szerződés szerint három ütemben, összesen 6236 ampulla érkezik Magyarországra, így január 27-én 2400, február második felében 2800, március második felében pedig 1000 dózishoz juthatunk. A gyógyszerért nagy nemzetközi verseny alakult ki a miniszter szerint, és Magyarország tudott először szerződni.

Kásler azt mondta, hogy az első 300 dózist a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában vezető szerepet játszó két országos gyógyintézetben, a Dél Pesti Centrumkórházban lévő Infektológiai Intézetben és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, utána pedig a többi nagy magyar kórházban alkalmazzák. A gyógyszer csak szakmailag ellenőrzött, felügyelt körülmények között adható be, alkalmazásához klinikai vizsgálatra nincsen szükség, mert az már megtörtént.

A miniszter szerint a még nem kórházban tartózkodó, ambuláns ellátást igénylő, enyhe és középsúlyos, de a klinikai progresszió magas kockázatával járó betegeknél lehet alkalmazni 1 órás infúzió formájában a bamlanivimabot.

Azt mondta, az antitest alapú készítmény 70-75 százalékkal csökkenti a súlyosabb szövődmények kialakulását, így a betegek háromnegyedének állapota nem súlyosbodik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!