Trump: Isten áldása volt, hogy elkaptam a vírust

2020. október 8. – 20:48

frissítve

Trump: Isten áldása volt, hogy elkaptam a vírust

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump ingyenessé teszi a kísérleti gyógyszerkészítményt, amit a hétvégén a kórházban kapott – derül ki az amerikai elnök videóiból. A videóban azt mondta, hogy nagyon rosszul volt, de mikor megkapta a gyógyszert, hirtelen sokkal jobban lett. Bár több készítményt is kapott, ő a Regeneron gyógyszerére esküszik, gyógymódként utalt rá.

Ennek ellenére még nincs bizonyított, 100 százalékban hatékony gyógymód a Covid-19-re.

Ez volt az első alkalom, hogy az elnök beismerte, hogy olyan gyógymódhoz fért hozzá, amit más nem kaphatott volna. Most bejelentette, hogy felgyorsítja a szer engedélyezését, de még klinikai vizsgálatok nem bizonyították, hogy a REGN-COV2 kísérleti, antitesteken alapuló gyógyszer valóban hatásos. Azt is megígérte, hogy több százezer adag várja, hogy ingyen kiosszák a súlyos betegek között, de a gyártó kijelentette, hogy egyelőre csak 50 ezer adag van készleten. A Regeneron már 500 millió dollár állami támogatást kapott.

Míg a szakértők szerint még sokat kell várnunk a védőoltásra, Trump a videóban már azt állította, hogy akár a választások előtt (november 3) kész lehet, hacsak nem szól bele a politika.

Az elnök által csodaszernek nevezett REGN-COV2 fejlesztésének korai szakaszában a szert az úgynevezett HEK 293-as sejttenyészeten tesztelték –

ezt a sejttenyészetet egy olyan magzatból nyerték ki, amit 1973-ban Hollandiában vetettek el.

Donald Trump és Mike Pence alelnöke, akárcsak a Republikánus párt nagy része szigorúan abortuszellenesek. 2019-ben a kormány többször is szigorította a magzati sejtet használó klinikai tesztek szabályozását.

Egy csütörtöki videóban az elnök az idősebb korosztályokhoz szólt, nekik külön megígérte, hogy megkapják a REGN-COV2-t. Választási ellenfelére, Joe Bidenre is kitért, akiről azt mondta, hogy alkalmatlanm, hiszen 47 év alatt semmit nem ért el a politikában. Trump szerint Biden nagy kudarca a H1N1-es sertésinfluenza kezelése volt, amibe 14 ezer amerikai halt bele.

A koronavírusnak már több mint 200 ezer amerikai áldozata van.

Az elnök mindkét videóban beszélt Kínáról. Szerinte minden felelősség őket illeti, az ő hibájuk az USA szenvedése, és azt ígérte, meg fognak fizetni.

(Borítókép: Donald Trump videóban beszél a Fehér ház előtt. Fotó: @realDonaldTrump /Twitter / Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!