Biden járványügyi főtanácsadója szerint Amerikának nincs szüksége az AstraZeneca-vakcinákra

2021. április 7. – 19:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államoknak nincs szüksége az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által fejlesztett koronavírus ellen vakcinára – mondta Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök járványügyi főtanácsadója szerdán a CNN-nek.

„Három kiváló oltás áll rendelkezésünkre. Még ha az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) úgy ítéli is meg, hogy ez nagyon jó vakcina, nincs szükségünk még egy nagyon jó vakcinára” – mondta Fauci. Szerinte elegendő oltásra szerződtek a Moderna, a Pfizer és a Johnson & Johnson vállalatokkal ahhoz, hogy minden igényt kielégítsenek.

Anthony Fauci 2021. január 21-én, Washington D.C.-ben – Fotó: ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Anthony Fauci 2021. január 21-én, Washington D.C.-ben – Fotó: ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Március eleje óta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, míg mások megerősítették. Az Európai Gyógyszerügynökség szerdán bejelentette az oltóanyaggal kapcsolatos vizsgálatának újabb eredményeit: eszerint nagyon ritka mellékhatásként előfordulhat vérrögképződés és alacsony vérlemezkeszám az AstraZeneca oltásánál, így ezt fel kell tüntetni a mellékhatások között.

Az eddigi vérrögképződéses esetek döntően a 60 év alatti nőknél jelentkeztek, az ügynökség a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem talált külön kockázati tényezőket. A szervezet kiemelte, hogy ha egy beoltott a vérrögökre, illetve alacsony vérlemezkeszámra utaló tüneteket észlel magán, akkor azonnal forduljon orvoshoz, és hozzátette azt is, hogy a vakcinának továbbra is több az előnye, mint a hátránya.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint eddig a 18 év feletti amerikai lakosság 41,7 százaléka kapott legalább egy adag oltást. „Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ország végzett volna a járvánnyal” – fogalmazott Slavitt, és hozzátette, hogy több mint 100 millió felnőtt van az országban, akit még nem oltottak be.

A CDC szerdán közzétett előrejelzése szerint május 1-ig akár 588 000 főre is nőhet a koronavírus okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban. Ez a halálozási arány enyhe lassulását vetíti előre a következő három és fél hétben. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által összeállított adatok szerint legalább 556 548-an haltak meg a Covid-19 betegség szövődményei miatt az Egyesült Államokban. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!