Meghalt egy dán egészségügyi dolgozó, akit korábban az AstraZeneca vakcinájával oltottak

2021. március 20. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dániában két ember súlyosan megbetegedett, egyikük pedig meghalt, miután beoltották őket az AstraZeneca vakcinájával, írja a Reuters az állami kórházakat működtető koppenhágai hatóság szombati közlése nyomán.

A Reuters információi szerint mindketten egészségügyi dolgozók voltak, és mindketten kevesebb mint 14 nappal azelőtt kapták meg az oltásukat, hogy vérrögképződést, illetve agyvérzést állapítottak volna meg náluk.

Az eseteket a Dán Gyógyszerügynökség is megerősítette, további részleteket azonban nem közölt a megbetegedésekről. Egyelőre azt sem tudni, hogy a két egészségügyi dolgozó mikor lett beteg.

Az AstraZeneca oltóanyagát már hetek óta bizalmatlanság övezi, mert az oltás után néhány embernél súlyos vérrögképződés lépett fel. Ezért Dánia mellett például Bulgária és Olaszország is az alkalmazás felfüggesztése mellett döntött.

Csütörtökön aztán, nem sokkal azt követően, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak nyilvánította az AstraZeneca vakcináját, több ország (például Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország) is közölte, hogy újra elkezdi használni az oltóanyagot.

Korábban Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezetője is arról beszélt, hogy itthon továbbra is az EMA ajánlását tartják mérvadónak, amely szerint az AstraZeneca-oltóanyag hatékony és biztonságosan alkalmazható, ezért Magyarországon valószínűleg nem kell felfüggesztésre számítáni.

Pénteken a Telex is beszámolt róla, hogy német és norvég kutatók is megtalálhatták az összefüggést az oltás és a vérrögképződés között. Az Oslói Egyetemi Oktató Kórház és a német Greinsfald oktatókórház kutatói is arra jutottak, hogy az erős immunválasz bizonyos esetekben vérrögképződést okozhat.

Arról, hogy milyen problémák merültek fel az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban korábban, illetve mi zajlik körülötte, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!