Van már ország, ahol csak védettségi igazolvánnyal lehet kocsmába vagy konditerembe menni

Legfontosabb

2021. március 19. – 19:29

frissítve

Van már ország, ahol csak védettségi igazolvánnyal lehet kocsmába vagy konditerembe menni
Egy izraeli nő mutatja fel a zöld útlevelét egy jeruzsálemi konditeremben – Fotó: Ayaka Kudo / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már több mint 1,2 millióan kapták meg a védettségi igazolványt Magyarországon, amelyről Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azt mondta: a nemzeti konzultáció alapján különböző felmentéseket fognak kapcsolni az okmányhoz. Ilyen igazolványokról egyelőre még Európában is csak ötletelnek. Izraelben viszont már most is csak a beoltottaknak járó „zöld útlevelekkel” lehet belépni a hotelekbe, bárokba vagy konditermekbe, de az okmány miatt adatvédelmi és esélyegyenlőségi aggályok is felmerültek. A nemzetközi légitársaságok Travel Passt tesztelnek, az IBM-nél pedig a Digital Health Pass blokkláncalapú technológiáján dolgoznak.

Magyarországon eddig 1,2 millióan kapták meg a védettségi igazolványukat, mondta péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. Mint megírtuk: a kipostázott plasztikkártyákkal elég sok adminisztratív probléma adódott, a rajtuk szereplő adatok gyakran hibásak, és nem felelnek meg a jogszabályoknak.

A másik probléma, hogy az okmány egyelőre semmire nem használható, miközben elég sok embernél hamarosan le is jár az érvényességük. A kormányfő pénteken azt mondta: a nemzeti konzultáció lezárult, és a kérdéseket megválaszoló emberek 65 százaléka azt kérte, a védettségi igazolvány birtokosa kapjon felmentést bizonyos korlátozások alól.

Nyártól lenne európai védettségi igazolvány

Korábban már részletesen foglalkoztunk azzal, hogy ez nem ilyen egyszerű. Amíg ugyanis nem tisztázódik az oltottak fertőzőképességének a kérdése, nem jó ötlet korlátozások nélkül az oltatlanok közé engedni őket. A másik probléma: egyelőre nem tudni biztosan, meddig ad védettséget a vakcina. Pedig akit nálunk beoltottak, annak korlátlan ideig lesz érvényes az igazolványa (aki igazoltan átesett a fertőzésen, annak csak 6 hónapig érvényes, aki utólag igazolja ezt ellenanyag-vizsgálattal, annak 4 hónapig).

Miközben éppen csúcsokat döntenek a fertőzöttségi és halálozási adatok, és két-három hétig még igen komoly terhelést kell kiállniuk a magyar kórházaknak, Orbán Viktor már a fokozatos nyitás lehetőségeiről beszélt. Ehhez szerinte áprilisra 2,5 millió embert kell beoltani. A nyitási terv fontos eleme lenne a védettségi igazolvány, de azt egyelőre nem részletezte a kormányfő, hogy ehhez milyen jogosultságokat társítanának.

Ilyen igazolványokat egyelőre Európában sem használnak. Az Európai Bizottság szerdán terjesztette be a javaslatát az európai védettségi igazolványokról. Várhatóan nyártól adnák ki ezeket, az igazolásokon pedig rajta lenne, hogy az adott személyt beoltották-e, és ha igen, milyen vakcinával (a magyar igazolványokon a vakcina típusa nem szerepel). Egyedül az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat köteles elfogadni minden tagállam, azt pedig már a tagállamokra bíznák, hogy elfogadják-e a még nem engedélyezett kínai és az orosz oltóanyagokat. Görögország már előre bejelentette, hogy elfogadja a „keleti” vakcinákat is az országba való beutazáskor.

Az lehet szabad ember, akit beoltottak

Ha példát akarunk keresni arra, milyen kedvezményeket élvezhet az, akit már beoltottak, messzebbre kell mennünk: Izraelbe, amelyről Orbán Viktor is azt mondta, hogy tanulmányozzák az ottani gyakorlatot. Míg a világ legtöbb országában még csak vitáznak arról, hogyan nyissanak újra a lezárások után, és egyáltalán lehet-e kedvezményeket adni a védetteknek, addig Izraelben nagyon egyértelmű a helyzet: az lehet szabad ember, akit beoltottak.

Izraelben csak egyféle oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech-vakcinát használják az oltási programban december eleje óta. Eddig a lakosság közel fele, azaz 4,4 millió izraeli kapta meg a vakcina mindkét dózisát.

„Mennyire hiányzott már, hogy újra együtt lógjunk a barátainkkal! A zöld útlevéllel az ajtók egyszerűen megnyílnak előttünk (…) Visszatérünk az életbe”

hirdeti az izraeli oltási igazolvány reklámfilmje.

Belépő a hotelekbe, éttermekbe és konditermekbe

Az országban február 21-én kezdték el terjeszteni a védettségi igazolásokat, azaz a „zöld útleveleket”. Ez tulajdonképpen egy applikáció, amin fel lehet mutatni az oltást igazoló QR-kódot. Az appot egyelőre csak a beoltottak tölthetik le, de az izraeli kormány azt tervezi, hogy azoknak is megnyitják majd, akik átestek a víruson – például olyan gyerekeknek, akik még túl fiatalok a vakcina beadatásához.

Az izraeliek a második oltás után egy héttel kapják meg a zöld útlevelet, írja az MA, amit egyébként papírra is ki lehet nyomtatni. Ezzel március eleje óta lehet belépni hotelekbe, konditermekbe, éttermekbe, kocsmákba vagy éppen koncertekre is, amiről még itt számoltunk be.

Egy nő mutatja fel a zöld útlevelét a tel-avivi Bloomfield stadionban rendezett március 5-i koncert előtt – Fotó: Jack Guez / AFP
Egy nő mutatja fel a zöld útlevelét a tel-avivi Bloomfield stadionban rendezett március 5-i koncert előtt – Fotó: Jack Guez / AFP

Sőt, az igazolással szabadon lehet újra több külföldi országba is utazni: eddig Ciprussal és Görögországgal sikerült megállapodnia az izraeli kormánynak, de tárgyalnak a vakcinaigazolások kölcsönös elismeréséről Kínával, az Egyesült Arab Emirátusokkal és az Egyesült Államokkal is.

Adatvédelmi katasztrófa és hamis biztonságérzet

Sokan azonban adatvédelmi szempontból kritizálják a rendszert: Orr Dunkelman, a Haifai Egyetem számítástechnikai professzora szerint a zöld útlevél az alkalmazás elavult titkosítási rendszere miatt egy potenciális adatvédelmi rémálom. Sőt, a Háárec izraeli napilap szoftverügyi szakértője szerint az igazolási rendszer „egy folyamatban lévő katasztrófa”. Ran Bar Zik szerint az app helyett jobb lenne, ha mindenki a papíralapú igazolást használná.

Egyébként sem férhet mindenki hozzá Izraelben a vakcinához: a jeruzsálemi kormányt nemzetközi kritika érte például amiatt, hogy a palesztin területekre nem jut elegendő oltóanyag. Oltások nélkül pedig a nyitások terén sincs egyenlő bánásmód, ezzel pedig Danny Altmann, a londoni Imperial College immunológusprofesszora szerint kinyitották Pandora szelencéjét:

„Nagy a veszélye annak, hogy az oltottak és a be nem oltottak mentén kialakulhat egy társadalmi kasztrendszer.”

Egyes szakértők szerint ha valakit beoltanak, az nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott személy 100 százalékosan védett is a koronavírustól. Ennek ellenére a vakcinaútlevelek fekete-fehér kérdéssé egyszerűsítik le a dolgot, ami viszont hamis biztonságérzetet adhat, mondta az al-Dzsazírának Sarah Chan, az Edinburghi Egyetem bioetika-professzora.

Máshol még csak dolgoznak a rendszeren

Míg Izraelben az adatvédelmi rendszert feltörő hekkerektől félnek, Kínában az állami szervek mindenhatósága miatt aggódnak. A kínai koronavírus-védettségi applikáció adatait ugyanis maga a pekingi belügyminisztérium kezeli, a QR-kódok becsekkolását pedig tárolja a rendszer – írja a New York Times. Ezzel az egyébként is a nyomkövetéséről híres kínai állam még hatékonyabban tudja ellenőrizni állampolgárai mozgását.

A világ többi részén egyelőre csak most dolgozzák ki az oltási igazolások rendszerét. Míg a nemzetközi légitársaságok egy úgynevezett Travel Passt tesztelnek, az IBM-nél a Digital Health Pass blokkláncalapú technológiáján dolgoznak – utóbbinak köszönhetően az adatvédelmi szempontoknak is meg tudna felelni a rendszer.

De dolgoznak egy papíralapú védettségi kártyán is az Egyesült Államokban, írja az MIT Technology Review. Az egyetemen futó PathCheck nevű projektben az oltási könyvhöz hasonló papíralapú igazolásra nyomtatnak egy QR-kódot, ami igazolná a tulajdonos védettségét. „Ha valaki buszra száll, vagy koncertre megy, akkor olyan megoldásra van szükség, amit a lehető legegyszerűbb használni, és biztosítja az adatok titkosságát is” – mondja Ramesh Raskar, a projekt vezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!