Magyar Orvosi Kamara: Mindenki oltassa be magát a felajánlott vakcinával

2021. március 14. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

Vészjósló közleményt adott ki vasárnap a Magyar Orvosi Kamara, mely szerint a magyar egészségügy az elmúlt 50 év legkritikusabb, legnagyobb leterheltséggel járó napjait éli. Mint írták, a járványhelyzetet pedig hosszú távon csak a megfelelő átoltottság elérésével lehetséges, ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy a felajánlott vakcinával oltassa be magát – írja az MTI

A közlemény szerint a járványhelyzet kritikus, az egészségügyi ellátórendszer kapacitása bármikor elérheti a határait, a nyugodt, biztonságos életünkhöz pedig csak úgy térhetünk vissza, ha mindenki beoltatja magát.

Azt is hozzátették, hogy közös küzdelmünk sikere most elsődlegesen mindannyiunk magatartásától, szabálykövetésétől függ, ezért a Magyar Orvosi Kamara elnöksége mindenkit arra kér, hogy fokozottan és fegyelmezetten tartsa be a személyi védekezés szabályait:

  • maszkviselés,
  • távolságtartás,
  • kézhigiéné,
  • a mobilitás és a találkozások minimalizálása.

Aki teheti, maradjon otthon – tették hozzá. Nem ez volt egyébként a szervezet első közleménye vasárnap, korábban Erdőkertes háziorvosának ügyében is kénytelenek voltak megszólalni, és bár közvetlenül nem hivatkoztak erre, arról írtak, hogy a MOK elnöksége a hippokratészi esküvel ellentétesnek tart minden olyan megnyilvánulást, amely oltásellenes, illetve alábecsüli a járvány veszélyességét és az egyéni védekezés jelentőségét.

Mint azt szombaton megírtuk, javult a magyar oltási hatékonyság, de még mindig a mezőny vége felé vagyunk. Sok a vakcinánk, és a lakosság átoltottságában az élmezőnybe is tartozunk, de továbbra is kevés másik európai országban állnak a vakcinák olyan arányban a raktárban, mint Magyarországon.

Az oltások beadásának folyamata sem teljesen gördülékeny, az oltópontokon múlt héten is kaotikus volt a helyzet, és ezen a hétvégén is több órás sorokkal szembesültek azok, akik a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetbe mentek oltásért. A csütörtöki kormányinfón ezért is kérdeztük meg, hogy a kormány nem tervez-e megnyitni sportcsarnokokat, stadionokat a tömeges oltásokra, hogy ne kelljen rendelőkben összezsúfolódniuk a betegeknek, és biztosítani lehessen a távolságtartást, de erre érdemi választ nem kaptunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!