130 halott, 6 ezer felett a kórházban ápoltak száma

2021. március 2. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2764 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 435 689 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 130 beteg, így az elhunytak száma 15 188 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 324 202 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 96 299 főre emelkedett. 6071 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. A friss tájékoztatás szerint már 721 677 fő a beoltottak száma, közülük 252 847 fő már a második oltását is megkapta. Mint írják, az operatív törzs keddi tájékoztatóján ismertetik a következő egy hét oltási programját.

Az előző napok húszezer feletti tesztjéhez képest a legfrissebb adatok szerint csak 12818 tesztet végeztek, ez azt jelenti, hogy az új esetek aránya a frissen közölt mintavételekhez képest 21,6 százalék, amire utoljára január 3-án volt példa. Nagyon magas lett a kórházban ápoltak száma is, utoljára 6 ezer felett december 30-án volt ez az adat. A lélegeztetőgépen lévők száma is meredeken emelkedik, utoljára december 15-én volt ennyi beteg ilyen súlyos állapotban.

Kásler Miklós a keddi Blikknek úgy nyilatkozott, hogy további szigorításokra lehet szükség, most 70 százalékos szigornál vagyunk. A miniszter szerint sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitva tartásán is szigorítani. Ennek mintájára még sok minden más is lehetséges. Kásler felidézte, hogy gyorsan terjed a brit variáns, ami tudjuk, hogy legalább 70 százalékkal fertőzőképesebb, fiatalabb korosztályokat is elér, illetve a betegség lefolyása súlyosabb. Naponta két-háromszáz ember kerül most kórházba, ötszáz felett van és meredeken nő a lélegeztettek száma.

Hétfőn Müller Cecília országos tisztifőorvos napi tájékoztatóján mondta azt egy újságírói kérdésre, hogy mérlegelik az iskolákban a teljes digitális oktatásra való átállást ideiglenesen. Müller szintén megerősítette, hogy további szigorításokra lehet szükség a harmadik hullám felfutásának mérséklése miatt. A tisztifőorvos bejelentette azt is, hogy az eddigi 6,5 millió helyett már 10 millió 870 ezer adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kötött le Magyarország, ezzel is növelve az ilyen típusú védőoltás mennyiségét az országban.

Már az első adag Pfizer- vagy AstraZeneca-vakcina is jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedés esélyét. Egy új brit tanulmány szerint egyetlen dózis Pfizer/BioNTech- vagy AstraZeneca-vakcina is nagyon hatékony a koronavírus okozta megbetegedés megelőzésében, már az első oltás is legalább 80 százalékkal csökkenti a kórházba kerülés esélyét. A vizsgálata kimutatta, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina első adagja a 80 év feletti korosztályban 83 százalékkal csökkenti a betegség okozta halálozások. Hancock szerint a további, még részletes közzétételre váró adatok szerint az AstraZeneca az első dózis beadása után 35 nappal még hatékonyabbnak tűnik, mint a Pfizer/BioNTech oltóanyaga.

Megint emelkedik a szennyvízben a koronavírus-koncentráció, az NNK hétfőn közzétett adatai szerint Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Pécsen és Szekszárdon tapasztaltak emelkedést a szennyvízmintákban, ugyanakkor Zalaegerszegen csökkenő volt a tendencia. Alacsony koncentrációt már csak Eger és Zalaegerszeg esetében mértek, azonban a budapesti északi és déli szennyvíztisztító mintájában, Székesfehérváron és Szekszárdon az átlagosnál magasabban emelkedett a koncentráció.

Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy a határoknál mindenképp szigorítani kell. Mint mondta, radikálisan korlátozni kell az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is, ezért azt kérte az operatív törzstől, hogy dolgozzanak ki szigorú szabályokat. Ez végül két lépcsőben módosult. Először szombaton jelent meg egy rendelet, amely értelmében már csak akkor lehetett korlátozás nélkül hazatérni Magyarországra üzleti útról, ha valaki például uniós országból, az Európai Gazdasági Térség államaiból, Nagy-Britanniából, Észak-Írországból érkezik. A további engedélyezett országok listáját hétfőn adta ki a kormány. Ez a lista tartalmazza azokat az országokat, ahonnan – a fenti európai országok mellett – a magyar állampolgár hazaérve Magyarországra a gazdasági vagy üzleti célú útjáról korlátozás nélkül beléphet. A teljes listát itt nézheti meg.

Kedden derült ki, hogy Orbánék úgy hozták a rendeletet arról, hogy nem kell a vakcina típusát szerepeltetni az igazolásban, hogy közben az EU-ban végigcsinálták az egyeztetéseket az egységes vakcinaigazolványról. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a pénteki tanácskozás után közölte, hogy három hónapon belül elkészülhet egy uniós szinten összehangolt rendszer, amelybe az egészségügyi szempontból legfontosabb, már egyeztetett adatokat töltenék fel. Aztán a magyar kormány másnap módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló rendeletet, és úgy döntött, hogy az oltási igazolványban nem kell feltüntetni a védőoltás típusát.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!