Már az első adag Pfizer- vagy AstraZeneca-vakcina is jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedés esélyét

2021. március 1. – 21:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új brit tanulmány szerint egyetlen dózis Pfizer/BioNTech- vagy AstraZeneca-vakcina is nagyon hatékony a koronavírus okozta megbetegedés megelőzésében, már az első oltás is legalább 80 százalékkal csökkenti a kórházba kerülés esélyét, írja a BBC.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, az oltások hatása most már egyértelműen meglátszik a meredeken csökkenő nagy-britanniai megbetegedési és halálozási adatokon.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) által ismertetett vizsgálat eredménye szerint a 80 év feletti korosztályban az AstraZeneca- és Pfizer/BioNTech-vakcina első dózisa a beadás utáni harmadik-negyedik héten egyaránt 80 százalék feletti hatékonysággal előzi meg az olyan súlyosságú megbetegedést, amely miatt a fertőzöttet kórházba kell szállítani, írja az MTI.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter sajtótájékoztatója 2021. március 1-jén, Londonban – Fotó: Ian Vogler / POOL / AFP
Matt Hancock brit egészségügyi miniszter sajtótájékoztatója 2021. március 1-jén, Londonban – Fotó: Ian Vogler / POOL / AFP

A vizsgálata kimutatta, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina első adagja a 80 év feletti korosztályban 83 százalékkal csökkenti a betegség okozta halálozások. Hancock szerint a további, még részletes közzétételre váró adatok szerint az AstraZeneca az első dózis beadása után 35 nappal még hatékonyabbnak tűnik, mint a Pfizer/BioNTech oltóanyaga.

A hétfő esti adatok szerint folyamatosan és meredeken csökken az új fertőződések és a vírus okozta halálozások száma Nagy-Britanniában.

A Lancet című orvosi folyóiratban korábban publikált előzetes eredmények alapján az AstraZeneca-vakcina hatékonysága 76 százalékos az első adag beadása után.

A brit egészségügyi minisztérium közölte: a hétfőn zárult egy hétben 55 859 koronavírus-fertőzést azonosítottak, 22 449-cel, 28,7 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. A csökkenés ütemét mutatja, hogy az év elején voltak időszakok, amikor naponta 60 ezernél is több új fertőzést diagnosztizáltak.

Eddig 20 275 451-en kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, a második adagot 815 816 embernek adták be. Az első és a második beadott dózisok száma ennek alapján meghaladta a 21 milliót Nagy-Britanniában.

A járvány harmadik hullámának erőteljes megindulása miatt a magyar kormány úgy döntött, hogy minél hamarabb, minél több ember kapja meg a vakcina első adagját, ezért márciustól Magyarországon is később adják be a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca második adagját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!