Lezárják a Szent István-bazilikát, mert a káplán atyák is elkapták a koronavírust

2021. február 26. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erdő Péter bíboros az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldalán megosztott videóban kijelentette, hogy „egy darabig, amíg a karantén ideje tart, a Szent István-bazilikában szüneteltetni kell az istentiszteleti életet.”

A magyar katolikus egyház lelkészi vezetője azután mondta ezt, hogy pénteken hajnalban meghalt Snell György püspök, a Szent István-bazilika koronavírus-fertőzött plébánosa. Később kiderült, hogy nemcsak Snell, hanem a plébánián szolgáló káplán atyák is elkapták a vírust.

„Éppen ezért meg kell vizsgáltatni az összes kontaktszemélyt, vagyis a Szent István-bazilikában dolgozó világiakat is” – mondta Erdő Péter, aki szerint a bazilikát azonnal fertőtleníteni kell, hogy még a nagyhét előtt újra kinyithasson. „Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy kellő fertőtlenítés után, megfelelő idő elteltével, de még a nagyhét előtt újraindulhasson a liturgikus élet Budapest főtemplomában.”

Pénteken 4668 új fertőzöttet és 123 újabb halálos áldozatot jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában. Elmondta, hogy 5027-en vannak kórházban, 451-en lélegeztetőgépen. Orbán szerint a járványhelyzet drámaian romlik, ezért a reggeli operatív törzsön elrendelt egy emelt szintű készültséget a kórházakban.

Csütörtökön is több mint négyezer új fertőzöttről érkezett hír, a számok legutóbb két hónapja voltak ennyire magasak. A fokozatosan emelkedő adatok mutatják, hogy a járvány harmadik hulláma már elkezdődött Magyarországon, és további romlás várható, ami leginkább a brit variáns eredménye. Pénteken kiderült, hogy már a dél-afrikai variáns is megjelent az országban.

Emiatt március 15-ig maradnak a jelenlegi korlátozó intézkedések – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a járványügyi szakértők véleménye egyértelmű: a következő egy-két hétben romlani fognak az adatok, egyes előrejelzések szerint „drámaian”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!