Müller Cecília: Mindig azzal a vakcinával oltanak, amelyikből éppen van

2021. február 25. – 14:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön is megtartották az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóját, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos megismételte, hogy megkezdődött a harmadik hullám, annak is a felívelő szakaszában vagyunk, erre utalnak a járványügyi adatok, például növekszik a súlyos megbetegedések száma. A brit variáns jelenléte exponenciálisan növeli a fertőzöttek számát, tette hozzá.

Csütörtökön 4385 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést – legutóbb december közepén volt ilyen magas ez az adat. Ezzel 414 514 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt 120 beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy elsősorban a védőoltással lehet megtörni a járvány felívelését. Tudják kezelni, ha a háziorvosok másik típusú vakcina beadására tesznek javaslatot. Az oltópontokon mindig azzal a vakcinával oltanak, amelyik éppen elérhető, folyamatosan érkeznek a szállítmányok. Húsvét környékére szeretnék beoltani az összes regisztráltat, Müller szerint ez reális célkitűzés.

Az oltások alkalmazási lehetősége is folyamatosan változik, már az első oltás is jelentős védelmet biztosít, mondta a tisztifőorvos az izraeli adatokra hivatkozva. Izraelben már csaknem 600 ezer embernek adták be a Pfizer oltóanyagát, és ezzel bizonyítást nyert, hogy a vakcina már az első adag után is 62 százalékos valószínűséggel védi meg az embert a súlyos megbetegedéstől, a második után pedig 94 százalékos valószínűséggel. Ez Müller szerint lehetőséget adhat az oltási terv felgyorsítására.

A tájékoztató végén megismételte, hogy több mint 500 ezer embert oltottak be eddig. Köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az oltások beadásában, és akik felvették az oltást. Szerinte ez nagy szám ahhoz képest, hogy milyen heroikus küzdelmet folytatnak a vakcináért. Sajtómegkeresésekre ezúttal nem válaszoltak a kormányinfó miatt. Hogy azon mi hangzott el, itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!