Március 15-ig maradnak a korlátozó intézkedések

2021. február 25. – 10:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Egyes előrejelzések szerint a következő két hétben drámaian romolhatnak a járványadatok.
  • Nagygyűléseket és koncerteket akkor lehet majd tartani, ha az oltottság elérte a társadalmi immunitást.
  • Tömeges oltás nem lesz a szavazókörökben, pedig januárban még erről beszélt a miniszterelnök.
  • Májusban 3,5 millió kínai vakcinát vár a kormány.

Egy hét kihagyás után, a romló járványhelyzet sűrűjében ismét megtartotta a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Március 15-ig maradnak a jelenlegi korlátozó intézkedések – döntött a kormány a szerdai ülésen. Gulyás szerint a járványügyi szakértők véleménye egyértelmű: a következő egy-két hétben romlani fognak az adatok, egyes előrejelzések szerint „drámaian”.

Néhány hét vagy akár egy hónap múlva megtörténhet a korlátozások feloldása. Gulyás szerint a következő két hétben felgyorsul az oltakozás, több embert fognak beoltani, mint eddig összesen.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, hogy „legfeljebb azzal tudja megvédeni” a jobbikos Stummer Jánost, hogy az ügyben semmi olyan nincs, aminek titkosnak kellene lennie – a miniszter ezután ismertette, hogy szerintük nincsen szó Orbán Viktor számára épített titkos alagútról. Az ügyről itt írtunk részletesen.

„Az az érzésünk, hogy a Jobbik elnökének balesetéről próbálták elterelni a figyelmet” – jelentette ki Gulyás, aki szerint Jakab Péter sofőrje egyértelmű „náci múlttal rendelkezik”. A miniszter arra nem válaszolt – amiről egyébként a kérdés szólt –, hogy elmozdítják-e Stummer Jánost a nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztségéről.

Gulyás szerint önkéntes és ingyenes az oltás. Az önkéntesség azt is jelenti, hogy mindenki eldöntheti, kéri-e vagy sem a neki felkínált vakcinát. Gulyás szerint minden Magyarországon elérhető oltóanyagot megvizsgáltak,

„a magyar állam teljes felelősségével áll a mögött”, hogy az itthon elérhető vakcinák hatékonyak és biztonságosak.

A húsvétot (április eleje) érintő kérdésekre Gulyás nem tudott válaszolni, szerinte most csak március 15-ig látnak előre. Arra, hogy lehet-e a nemzeti ünnepen nagygyűléseket tartani, Gulyás azt mondta: nagy tömegrendezvények, koncertek majd csak akkor lehetnek, ha az oltottság mértéke elérte a társadalmi immunitást.

Március 1-től kapják meg postán a védettségi igazolványt azok, akiket már beoltottak, vagy akiknél egyéb okokból fennáll a védettség. Ezt követően fognak dönteni arról, hogy mire lesz jogosult az, aki rendelkezik a kártyával. Szentkirályi és Gulyás nem fog válogatni a vakcinák között, azzal fogják beoltatni magukat, amit ajánlanak majd nekik az adott oltóponton.

Évek óta nem volt hasonló migrációs nyomás a déli határszakaszon – jelentette ki a miniszter, aki szerint a helyzet már-már a 2015-ös migrációs állapotokat idézi.

Gulyás szerint a szakemberek véleménye alapján nem várható, hogy szavazókörökben fognak oltani, ami fordulat ahhoz képest, hogy Orbán Viktor év elején még ennek teljesen az ellenkezőjét állította. A miniszter szerint akkor lenne értelme bevonni oltási helyszínként a szavazóköröket is, ha olyan helyzetben lennénk, hogy egy-két nap alatt beolthatnák a teljes lakosságot, vagy azokat, akik oltásra regisztráltak.

Oltópontok előtt azért alakulnak ki torlódások, mert emberek két-három órával előbb érkeznek óvatosságból. A kormány az oltások miatt azt reméli, hogy nem lesz negyedik hullám.

Gulyás kétli, hogy Kósa Lajos elmesélte volna miniszterré válása előtt Orbán Viktornak a csengeri asszonnyal kapcsolatos ügyét, mivel „nem szoktak ilyesmiről beszélgetni”.

A Telex kérdésére a miniszter arról is beszélt, hogy minden légitársaságnak az az érdeke, hogy minél több utasa legyen, de egy-kettőnél előfordulhat, hogy politikai döntés is szerepet játszhat majd abban, hogy elfogadnak-e olyan vakcinaigazolványokat, amelyeket az EU-ban nem engedélyezett oltás beadása után állítottak ki. Gulyás szerint a német kancellár is arról beszélt, hogy az orosz vakcina minden rendelkezésre álló információ alapján kiváló.

Gulyás szerint a gyógyfürdők azért lehetnek nyitva, mert egészségügyi szakemberek ezt javasolták, és gyógyellátásnak minősül. Ezt a szolgáltatást március 16-a után vehetik majd igénybe azok, akik beutalóval mennek.

Márciusban és áprilisban 500-500 ezer kínai vakcinát vár a kormány, májusban pedig 3,5 milliót. A kormány nyilvánosságra fogja hozni a vakcinák beszerzéséről szóló szerződéseket, kivéve azokat, amelyek üzleti titoknak minősülnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!