Két hónap után ismét négyezer fölé emelkedett a napi új fertőzöttek száma

2021. február 25. – 09:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

4385 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (utoljára december közepén volt ilyen magas ez az adat), ezzel 414 514 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt 120 beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Az előző napon nagyon sok, 25 509 mintavételt végeztek.

Előző nap 2855 új fertőzöttről és 102 halálos áldozatról érkezett hír, a lélegeztetőgépre került betegek száma pedig 400 fölé emelkedett.

Átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta. A háziorvosok megkezdték az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával.

Szerdán az operatív törzs napi tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: egyértelmű, hogy a járvány harmadik hulláma – annak is a felszálló szakasza – zajlik Magyarországon, ezt támasztják alá a napi adatok is.

Nagy erőkkel zajlik a védőoltások beadása. Szerdán a háziorvosokhoz eljutott a kínai vakcina, praxisonként átlagban 50-55 személy számára elegendő oltóanyagot szállítottak ki. Ugyanakkor nem minden háziorvoshoz érkezik ugyanannyi vakcina, ez ugyanis függ a praxisok nagyságától, összetételétől, mondta az országos tisztifőorvos. Hozzátette, a „következő egy hétben nagy lépést tudnak tenni a védettség felé”.

Továbbra is zajlik a krónikus, idős betegek beoltása. „Sok idős embernél csörög majd a napokban a telefon, háziorvosuk invitálni fogja a védőoltás beadásra”, Müller Cecília pedig arra biztatja őket, hogy éljenek a lehetőséggel.

Hasonlót kért Orbán Viktor is szerdán a szakemberekkel folytatott járványügyi konzultációk második köre után. Facebook-videójában Orbán azt mondta, egyelőre könnyítésről nem lehet szó, de az idősotthonokban élők számára szeretnének valami emberi megoldást találni, mivel ott az átoltottság már 80 százalékos, és az ott élők régóta nem találkozhatnak a szeretteikkel.

A vírus terjedésének alakulását mutatja a szennyvízben mért koncentráció is: az NNK adatai szerint a korábbi hetek emelkedő tendenciája után a legtöbb városban stagnál a koronavírus koncentrációja a szennyvízben: Salgótarjánban és Szombathelyen emelkedés volt megfigyelhető míg Szekszárdon csökkenés. A brit variáns jelenlétét is kimutatták a szennyvízmintákban.

A koronavírus brit variánsa által megfertőzöttek esetében 64 százalékkal magasabb a kockázata annak, hogy kórházi ápolásra szorulnak – közölte a dániai Szérum Intézet. Az intézet 2155 olyan páciens adatait vizsgálta meg, akiket a SARS-CoV-2-vírus B.1.1.7 kódnevű változata fertőzött meg. Közülük 128-an került kórházba. Ez az arány 64 százalékkal magasabb, mint a többi variánsnál. A kutatás eredménye hasonló egy februárban Nagy-Britanniában közzétett tanulmányéhoz.

Vannak azonban jó hírek is, például, hogy egy nagymintás izraeli vizsgálat szerint a Pfizer amerikai gyógyszercég koronavírus elleni vakcinája 94 százalékos hatékonyságú. A tanulmány eredményét szerdán mutatták be az Egyesült Államokban. Izraelben már csaknem 600 ezer embernek adták be a Pfizer oltóanyagát, és ezzel bizonyítást nyert, hogy a vakcina – amelyet két lépcsőben kell beadni –, már az első adag után is 62 százalékos valószínűséggel védi meg az embert a súlyos megbetegedéstől, a második után pedig 94 százalékos valószínűséggel.

Szerdán egyébként Izrael bejelentette: ötezer adag Moderna-vakcinát ad Magyarországnak a diplomáciai támogatásáért cserébe. Összesen százezer adagot osztottak szét olyan országoknak, amelyek „Jeruzsálem segítségét kérték”. A dolog érdekessége, hogy a Moderna része az európai uniós vakcinabeszerzési programnak, ezért a közös uniós keretből Magyarország lakosságarányosan vásárolhat a vakcinájából. Számításaink szerint azonban az uniós keretből lekötött mennyiség a fele annak, amennyi Magyarországnak eredetileg lakosságarányosan rendelkezésére állt volna. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!