Operatív törzs: A brit mutáns hazai jelenléte nincs összefüggésben az utazásokkal

2021. február 24. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán is megtartották az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóját, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: egyértelmű, hogy a járvány harmadik hulláma – annak is a felszálló szakasza – zajlik Magyarországon, ezt támasztják alá a napi adatok is, melyeket ebben a cikkünkben foglaltunk össze.

Nagy erőkkel zajlik a védőoltások beadása. Szerdán a háziorvosokhoz eljutott a kínai vakcina, praxisokként átlagban 50-55 személy számára elegendő oltóanyagot szállítottak ki. Ugyanakkor nem minden háziorvoshoz érkezik ugyanannyi vakcina, ez ugyanis függ a praxisok nagyságától, összetételétől, mondta az országos tisztifőorvos. Hozzátette, a „következő egy hétben nagy lépést tudnak tenni a védettség felé”.

Továbbra is zajlik a krónikus, idős betegek beoltása. „Sok idős embernél csörög majd a napokban a telefon, háziorvosuk invitálni fogja a védőoltás beadásra”, Müller Cecília pedig arra biztatja őket, hogy éljenek a lehetőséggel. A következő egy hétben

  • 275 ezren kaphatják meg a kínai Sinopharm-vakcinát,
  • 52 ezer embert tudnak beoltani az oltópontokon Pfizerrel,
  • 41 ezer főt pedig az AstraZenecával.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a brit mutáns jelenléte már a szennyvízmintákban is „tetten érhető”. Itthon eddig 400 főnél mutatták ki a brit variánst, 34 főnél egy másik, járványügyi jelentőséggel kevésbé bíró mutánst, 9 főnél pedig a cseh variánst diagnosztizálták. A brazíliai és dél-afrikai variánsnak itthon továbbra sincs nyoma, mondta Müller Cecília. Hozzátette azt is, hogy a brit variáns megjelenését nem tudták összefüggésbe hozni az utazásokkal, mivel az 400 főből csupán 10 személynél „azonosítottak ilyen helyzetet”.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese részletes adatokat sorolt arról, hogy az elmúlt egy napban hányszor kellett a rendőröknek intézkedniük a rendeletek be nem tartása miatt, így például hány üzletben nem viseltek maszkot, hányszor találkoztak olyan emberrel, akiken a közterületen vagy a tömegközlekedési eszközökön nem volt maszk, és felsorolta, hányszor intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, és hány helyszínen ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket. Az elmúlt 24 órában viszont egyetlen vendéglátó egységet sem kellett bezáratni a szabályok be nem tartása miatt. Kiss Róbert végül kiemelte, hogy gyűlést szervezni és tartani, ott tartózkodni továbbra is tilos.

A tájékoztató végén ezúttal is felolvasták az előre kiválogatott újságírói kérdéseket. Az ezekre adott válaszok közül a legfontosabbak:

  • Az autoimmun betegségben szenvedő személyeknek különösen ajánlott az oltás. A jelenlegi ismeretek alapján számukra első sorban a Pfizer- és a Moderna-vakcina ajánlott.
  • Jelenleg a fekvőbeteg-intézményekben vannak oltópontok, de minden háziorvosi rendelő is annak minősül. Ha szükséges, a szakrendelőket is megnyitják, de először az oltópontok oltóhelyeinek a számát növelik.
  • Az oltóanyag hatékonyságát úgy lehet megérteni a legegyszerűbben, hogy miközben az egyik személy védőoltást, a másik placebót kap, ezt követően pedig azt figyelik, hogy hányan fertőződnek meg. Számítások alapján keletkezik az az információ, hogy milyen hatékonyságúak az oltóanyagok.

A NNK adatai szerint a korábbi hetek emelkedő tendenciája után a legtöbb városban stagnál a koronavírus koncentrációja a szennyvízben: Salgótarjánban és Szombathelyen emelkedés volt megfigyelhető míg Szekszárdon csökkenés. A brit variáns jelenlétét is kimutatták a szennyvízmintákban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!