Már 400 fölött van a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegek száma

2021. február 24. – 08:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2855 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 410 129-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 102 beteg, így az elhunytak száma 14 552 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 313 450, az aktív fertőzötteké 82 127.

4353 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, az ő számuk az előző napihoz képest mérséklődött, emelkedett ugyanakkor a lélegeztetőgépre került betegek száma: 407-en szorulnak efféle légzéstámogatásra. A mintavételek száma 23 399 volt. A megelőző napon ismét száz fölötti napi új halálos áldozatról érkezett hír, valamint 1628 új fertőzöttet regisztráltak a statisztikában, a mintavételek száma tízezer alatt maradt.

Eddig 471 004 fő kapott oltást, közülük 208 846 fő már a második oltását is megkapta. Mától a háziorvosok megkezdik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon a hét második felében folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elismételte, hogy ez már a harmadik hullám, amikor „nagyon nehezen és csak néhány napon át tudunk száz haláleset alá menni. Aggasztó, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma is”. A mutánstörzsek fertőzőképessége nagyobb, és súlyosabb megbetegedéseket is tudnak okozni, mint az általunk megismert koronavírus, ezért fontos a járványügyi előírások betartása – mondta Müller.

Az oltóprogram alakulásáról részletesebben György István államtitkár számolt be. Elmondása szerint a beadott, több mint 450 ezer oltással Magyarországon az átoltottság „erősen az EU átlaga felett tart.” Az országos oltási munkacsoport vezetője közölte, az oltási programot folytatni kell, különösen a brit vírusvariáns megjelenése miatt.

György István beszélt arról is, hogy egy hét alatt 800 ezerre nőhet a Magyarországon beoltottak száma, ami az államtitkár szerint jelzi, hogy Magyarország erősödő védelemmel felvértezve néz szembe a harmadik hullámmal, de nélkülözhetetlen az oltóprogram folytatása. „Mindenki, aki regisztrált, sorra fog kerülni, a háziorvosok értesítik az oltandókat. Kérjük mindenki türelmét” – mondta.

Ajánlják a regisztrációt annak is, aki már átesett a betegségen, illetve Müller Cecília azt is mondta, hogy egyre több a különböző variáns Magyarországon is, a brit mellett ugyanis a cseh, illetve a csehhez hasonló változat is felbukkant.

Csehországban egyébként rekordmagasra nőtt a kórházban kezelt súlyos koronavírus-betegek száma, a kórházakban több mint 6500 Covid-19-beteget kezelnek, akik közül 1329-nek az állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. A járvány tavaly márciusi kitörése óta ezek a legmagasabb kórházi számok, és az utóbbi napokban folyamatosan emelkednek.

Noha folyik a konzultáció az újranyitásról, Orbán Viktor kedden este közzétett Facebook-videójában arról beszélt, hogy a szakemberek erről óvatosan, inkább elutasítóan beszélnek.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!