Müller Cecília: Nagyon nehezen tudunk száz haláleset alá menni

2021. február 23. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„111 millióan fertőződtek meg a világban és 2,5 millió ember halt meg koronavírus-fertőzésben” – mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos szerint Magyarországon már egyértelműen zajlik a fertőzés harmadik szakasza, amely megszakította a második hullám lecsengésének folyamatát.

„A fertőzés dinamikájának alakulása jelentős mértékben múlik rajtunk is” – mondta.

„Nagyon nehezen és csak néhány napon át tudunk száz haláleset alá menni. Aggasztó, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma is.”

A keddi hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 1628 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 407 274 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Két nap szünet után ismét száz fölé emelkedett a napi új halálos áldozatok száma, miután meghalt 103 beteg, velük az elhunytak száma 14 450 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 310 848, az aktív fertőzötteké 81 976 – írja a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. Egy nappal korábban 2623 új fertőzöttről és 48 újabb halálos áldozatról érkezett hír.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

4582 koronavírusos beteget ápolnak kórházban – legutóbb január 15-én voltak ennyien kórházban –, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 457 096-an kaptak oltást, közülük 205 720-an már a második oltásukat is megkapták.

A mutánstörzsek fertőzőképessége nagyobb és súlyosabb megbetegedéseket is tudnak okozni, mint az általunk megismert koronavírus, ezért fontos a járványügyi előírások betartása – mondta Müller.

Az oltóprogram alakulásáról részletesebben György István államtitkár számolt be. Elmondása szerint a 457 ezer oltással Magyarországon az átoltottság „erősen az EU átlaga felett tart.”

Az országos oltási munkacsoport vezetője közölte, az oltási programot folytatni kell, különösen a brit vírusvariáns megjelenése miatt. „Csak arról tudunk, aki az oltásra jelentkezik” – mondta.

Az államtitkár ezután az EU beszerzési mechanizmusát kritizálva közölte: „Az akadozó uniós vakcinabeszerzéseken kívül” más országokból is szükség van vakcinákra, ezen a héten 275 ezer embert beoltására elegendő Sinopharm érkezik Kínából, kedden ezekből már kapnak a háziorvosok is. Emellett hétfő este már megjött a második orosz szállítmány is. Kérdésre válaszolva Müller közölte: minden egyes szállítmányt gyártási tételenként megvizsgálnak, a dokumentációkkal és/vagy laboratóriumi ellenőrzéssel.

800 ezer oltott lesz a héten

György István elmondása szerint az egészségügyi dolgozók átoltása gyakorlatilag befejeződött, az ágazat dolgozói közül néhány százan maradhattak olyanok, akik azt még nem kapták meg,

Az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az átoltása is gyakorlatilag megtörtént, 84 ezren kaptak oltást, közülük 77 ezren a másodikat is – sorolta az államtitkár.

A regisztrált legidősebbek mellett folyik a 18–59 éves korosztály beoltása, elsősorban a krónikus betegeké, akiknél a brit AstraZenecát vetik be.

„A kínai vakcinának köszönhetően hatalmas lépést tehetünk az oltásban a következő napokban” – mondta az államtitkár a SinoPharm 275 ezer ember beoltására elegendő vakcinájáról szólva. Ebből minden háziorvos kap, az időseket ezzel otthonaikban is beolthatják a háziorvosok.

György István államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján – Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook
György István államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján – Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A beszámoló alapján 368 ezer ember beoltását ezen a héten a

  • 275 ezer ember beoltására elegendő kínai vakcina fedezi – ezek a regisztrált időseknél vethetők be –,
  • valamint az 52 ezer ember beoltására elegendő német–amerikai Pfizer–BioNTech és
  • a 41 ezer adag brit AstraZeneca, amelyet a 60 év alattiaknál, elsősorban krónikus betegeknél vetnek be.

A héten 25 ezren kapják meg második oltásukat, így egy hét alatt 800 ezerre nőhet a Magyarországon beoltottak száma, ami az államtitkár szerint jelzi, hogy Magyarország erősödő védelemmel felvértezve néz szembe a harmadik hullámmal, de nélkülözhetetlen az oltóprogram folytatása.

„Mindenki, aki regisztrált, sorra fog kerülni, a háziorvosok értesítik az oltandókat. Kérjük mindenki türelmét” – mondta György István.

Az összes, Magyarországon alkalmasnak ítélt oltás védelmet nyújt. „Minden ellentétes híreszteléssel ellentétben ez igaz a keleti vakcinákra is” – mondta az államtitkár.

Három vírusvariáns van már Magyarországon is

A sajtótól beküldött kérdésekre válaszolva Müller elmondta:

  • A betegségen átesettek is jelentkezzenek oltásra.
  • Egyre több a különböző vírusvariáns is: Magyarországon először két hete észlelték a brit variánst, majd később a cseh és a csehhez nagyon hasonló vírusvariáns is felbukkant – mondta Müller. A vírusok mutációi minden esetében vizsgálandó, milyen fertőzési tulajdonságokkal rendelkeznek és mennyire lehetnek ellenállók az oltásokkal szemben. A csehországi adatok gyorsan romlanak.
  • Azoknak, akik anafilaxiás sokkot éltek át – amit bármilyen allergiás reakció okozhat –, a gyártó szerint sem javasolt a Pfizer–BioNTech beadása. Müller szerint ebben az esetben más oltóanyagot kell bevetni.

Kiss Róbert rendőr alezredes az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseiről számolt be:

  • Maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 137 emberrel szemben intézkedtek, a szabályozás bevezetése óta ezzel az intézkedések száma 26 134-re nőtt.
  • A kijárási tilalmat az elmúlt napon 359 személy szegte meg, az intézkedések száma november 11. óta ezzel 41 667-re nőtt.
  • Acsán egy sörözőben a rendőrség maszk nélküli személyt talált, aki szeszes italt fogyasztott. Kengyel településen ugyanez történt, mindkét helyet fél évre zárták be.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!