Egy dán kutatás szerint a brit vírusmutációnál 64 százalékkal nagyobb a kórházba kerülés kockázata

Legfontosabb

2021. február 24. – 21:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus brit variása által megfertőzöttek esetében 64 százalékkal magasabb a kockázata annak, hogy kórházi ápolásra szorulnak – közölte a dániai Szérum Intézet.

Az intézet 2155 olyan páciens adatait vizsgálta meg, akiket a SARS-CoV-2-vírus B.1.1.7 kódnevű változata fertőzött meg. Közülük 128-an került kórházba. Ez az arány 64 százalékkal magasabb, mint a többi variánsnál, írja az MTI. A kutatás eredménye hasonló egy februárban Nagy-Britanniában közzétett tanulmányéhoz.

A B.1.1.7 változat a múlt héten vált dominánssá Dániában. A Szérum Intézet honlapján olvasható összefoglaló szerint a matematikai modellezéssel foglalkozó szakértők az év elején előre jelezték, hogy februárra várható a brit variáns dominánssá válása, ami újabb lendületet ad a járványnak.

Az előrejelzések igaznak bizonyultak. A B.1.1.7-tel fertőzöttek aránya a január eleji 4 százalékról február második hetére 45 százalékra nőtt, most pedig már 60 százalék.

Ezen a grafikonon a brit mutáció elterjedését látja Dániában hetekre lebontva.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az esetek túlnyomó többségében a brit variáns is enyhe tüneteket okoz, és a tanulmányban a B.1.1.7-tel megfertőződött esetek 6 százalékát vizsgálták csak. A nagyobb fertőzőképességű brit variáns veszélye leginkább az, hogy sok embert betegít meg gyorsan, emiatt többen kerülnek egy időben kórházba, ami túlterhelheti az egészségügyi rendszert.

A brit mutáció Magyarországon is megjelent, nálunk is ismét jelentősen emelkedett az új fertőzöttek és a kórházi ápolásra, lélegeztetőgépre szorulók száma – a járvány harmadik hullámánál tartunk.

Különösen súlyos a helyzet Csehországban vagy Szlovákiában. A dunaszerdahelyi kórházban dolgozó magyar orvosok és ápolók küzdelmeiről ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!