Megrázó dokumentumriportban mutatja be egy magyar orvos a dunaszerdahelyi kórház Covid-küzdelmeit

Legfontosabb

2021. február 24. – 20:44

frissítve

Megrázó dokumentumriportban mutatja be egy magyar orvos a dunaszerdahelyi kórház Covid-küzdelmeit

Másolás

Vágólapra másolva

A dunaszerdahelyi kórházban forgatott egy bő félórás dokumentumriportot a Covid-helyzetről a Paraméter szlovákiai magyar nyelvű médium. A film azért is különösen megrázó, mert Magyarországon a jelenlegi helyzetben elképzelhetetlen, hogy egy kórházba beengednének független médiát, vagyis magyar nyelven, (többségében) magyar nyelvű kórházból és környékről ilyen filmet még aligha láthatott a nyilvánosság.

A film Laczkó Balázs orvossal indul, ahogy hajnalban megy munkába, egy 24 órás ügyeletbe. „A kiszámíthatatlanba megyek sajnos mindennap”, mondja. „Fennáll a veszélye, hogy nem tudunk minden betegnek olyan ellátást adni, amilyet szeretnénk”, mondja.

A filmből kiderül, hogy a kórházban egy emelet maradt csak a nem koronavírusosoknak, mindenütt máshol Covid-kezelés van, és még mindig nem elég a kapacitás. „Tegnap még volt hely, de nem tudom, hogy ma van-e”, mondja az orvos.

Egy nővér azt mondja: nem a lélegeztetőgépek száma a fontos, hanem a személyzeté. Nem a technika számít, hanem a nővérek száma. „Idáig megoldottuk”, válaszolják a kérdésre, hogy van-e elég nővér. Utolsókat rúgjuk, de mindig helytállunk – mondják.

Az orvos mesél egy betegről, akiért hetekig küzdöttek, lélegeztetőgépre tették, de sikerült a kezelés. Beszél a lélegeztetési módokról (5.20-tól),

itt valószínűleg megint egy halottat visznek át,

mondja a folyosóról jövő zajra (6.50-nél), majd a következő pillanatban valóban eltolnak valakit letakarva a folyosón. Aztán alapbetegségekkel nem küzdő, „életerős fiatalembereket” mutat, akik az ágyakon fekszenek, és mutat idősebbeket is. Azt mondja,

akinek a születési évtizede 5-tel vagy 4-gyel kezdődik, őket még nem sikerült visszahozni.

A cukorbetegség, túlsúly rontja a túlélési esélyeket. Megmutatják azt is, hogyan fordítják át, mozgatják át a betegeket. Elhangzik az is, hogy a brit mutáns miatt 2-3 hete másként reagálnak a betegek. A nővér azt mondja, sokan még mindig nem hiszik el, hogy van Covid. „Neki azt mondom, csak egyszer jönne be az osztályra, és nézné meg, mi van.”

A 12. percnél hosszan sorolja az orvos, mik a tünetek, mit okoz a Covid. „50-es szülinap, babazsúr, családi összejövetelek” – mondja arra a kérdésre, hol fertőződnek meg a páciensek.

Aztán egy nővér beszél arról, hogy nem lehet feldolgozni ezt az egészet, nem lehet a munkában hagyni az érzéseket, és a telefont sem kapcsolják ki sem éjjel, sem nappal. 15. percnél az orvos azt mondta,

a Covid-intenzívről átlagosan 10-ből 1,5 beteg kerül ki.

A filmben elhangzik az is, hogy az influenza visszaszorult, de nem lehet összehasonlítani a Coviddal sem a számokat, sem a kimenetelt.

A film második felében egy másik műszak kezdődik, 48 órát ugrunk az időben. A doktor konstatálja, hogy három betege halt meg a legutóbbi műszakja óta. A nővér arról beszél, hogy a legfiatalabb Covid-beteg a kórházban „kilencvenvalahányas” születésű volt.

24.50-től idősebb betegek nyilatkoznak. „Igen, vigyázzanak, ez nem gyerekjáték” – mondja egy férfi. Ő üzletben dolgozik, maszkban, gumikesztyűben dolgozott, de megfertőződött.

„Mindenkinek azt üzenem, tartsa be az előírást, mert ha bekerül ide, megtanulja, mi a magyarok istene.”

„Tőlem kérdezik, hogy Balázs, szerinted komoly ez a betegség?” – meséli az orvos, majd hosszan beszél arról, mennyit dolgozik a Covid miatt.

A film utolsó perceiben ismét súlyosabb betegeket mutatnak. Van, akinek pár óra alatt is jelentősen romlott az állapota, majd az orvos meséli el, hogy egy kollégájának a feleségét is gépre kellett tenni.

Közben tovább romlik a szlovákiai járványhelyzet. Kedden több mint 3500 új igazolt fertőzöttet regisztráltak, ami január eleje óta a legmagasabb napi esetszám. A kórházakban kezelt betegek száma továbbra is 4 ezer körül mozog, lélegeztetőgépre mintegy 350-en szorulnak. A halálos áldozatok száma 104-gyel emelkedett, és már a hétezerhez közelít. Az országban kijárási tilalom van érvényben, kivételt bizonyos esetekben csak a negatív teszttel rendelkezők kapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!