Orbán: A határoknál mindenképpen szigorítanunk kell

2021. február 26. – 07:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor rendes pénteki Kossuth rádiós interjúját adja. A beszélgetés elején elsorolta a friss adatokat: 4668 új fertőzött van, 123 ember halt meg az elmúlt 24 órában, 451 ember van lélegeztetőkészüléken és 5027 ember van kórházban.

A helyzet drámaian romlik

– mondta a kormányfő, és hozzátette, éppen ezért az operatív törzs reggeli ülésén emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban.

Orbán szerint újra az a fontos szám, hogy hány üres ágy és hány lélegeztetőgép van a kórházakban. Erről azt mondta, 15 800 szabad ágy és 2296 lélegeztetőgéppel szerelt ágy áll rendelkezésre.

A miniszterelnök szerint a határoknál mindenképpen szigorítani kell. Radikálisan korlátozni kell az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is, mondta, ezért azt kérte az operatív törzstől, hogy dolgozzanak ki szigorú szabályokat.

Példaként arról beszélt, hogy egyre többen terveznek utazni Afrikába vagy annak környékére, de ha az emberek onnan hazahozzák az afrikai vírusmutánsokat, „akkor kész vagyunk”, mondta Orbán. Arról is beszélt, a magyar „okosba kitalálja”, hogyan tud üzleti útra hivatkozva utazni, úgyhogy ezt szigorúan szabályozni fogják.

2 millió 600 ezer regisztráltnál járunk, a miniszterelnök szerint

húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását.

Az idő fontosabb, mint a vakcina aktuális ára, mondta Orbán, aki szerint az EU-ban sok időt vesztettünk azzal, hogy az Európai Bizottság a tárgyalásokon olcsóbbá akarta tenni a vakcinát. Hozzátette, a kormány bízik a Bizottságban, de azért nem akar egy lábon állni, és behozunk minden vakcinát, ami biztonságos és hatékony.

Szerinte Nyugatról mindig kevesebb vakcina jön, mint amit előre jeleztek, és hozzátette:

„Ha most nem lenne itt az orosz és a kínai vakcina, akkor nagy bajban volnánk.”

Ahogy azt korábban megírtuk, Szijjártó Péter külügyminiszter szerint több uniós tagállam Budapestnél kopogtatott, hogy ők is rendelhessenek orosz vakcinát. Erre is rákérdezett a műsorvezető, amire Orbán azt válaszolta: diplomáciai megbeszélésekről, folyosói egyeztetésekről nem ildomos információkat kiadni.

De szerinte az EU-s vezetők normális emberek, és bár időnként euroblablát beszélnek, mindannyian okos, komoly, felelősségteljes vezetők, akik szenvednek, hogy emberek halnak meg, munkahelyek vesznek el, és cselekedni akarnak. Akik viszont nem élnek, éltek a nemzeti hatáskörükkel, azokat ez frusztrálja. Orbán szerint nem mindenki gondolkodik úgy, mint mi, akik jobban bízunk magunkban, mint a Bizottságban. Mi is ebben a helyzetben lennénk, ha nem lenne orosz és kínai vakcina, mondta.

Orbán a Telex cikkére is reagált, amelyben arról írtunk, hogy a kormány számításaink szerint csak a felét kötötte le annak a mennyiségnek a Moderna vakcinájából, amelyre lakosságarányosan igényt tarthattunk volna az uniós keretből. A miniszterelnök szerint ez szamárság, de a válaszából nem derült ki, hogy miért. A válaszáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Felmerült a beszélgetésben, hogy a kilépő britek jobban kezelik az oltást, a vakcinákat, mint az EU, amire Orbán azt mondta: eddig arról beszéltünk az unióban, hogy az unión kívül nincs élet, erre a britek jobban teljesítenek, ami:

„kínos, kínos”.

Beszélt a munkavédelmi támogatásokról is, amelyek elmondása szerint a nyitás utáni első hónapban is meg fognak maradni. A tavalyi év azonos időszakához képest 55 ezerrel kevesebben dolgoznak most, ezt vissza kell építeni, mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!