Ursula von der Leyen elismerte, hogy az Európai Bizottság hibázott a vakcinabeszerzés ügyében

2021. február 10. – 12:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula van der Leyen elismerte, hogy az Európai Unió késett a koronavírus elleni oltóanyagok engedélyezésével. „Még mindig nem tartunk ott, ahol szeretnénk lenni” – idézte Von der Leyent a BBC.

Az Európai Parlamentben szerdán mondott beszédében elismerte a Bizottság vakcinabeszerzéssel kapcsolatos hiányosságait, ugyanakkor azt is mondta, hogy a közös uniós beszerzés helyes döntés volt. Európai parlamenti képviselők bírálták Von der Leyent amiatt, ahogyan az EU az oltási programot kezelte. A Bizottságot az Oxford–AstraZeneca- és a Pfizer–BioNTech-vakcinák lassú szállításáért is kritizálták.

„Késett az engedélyeztetés, és túl optimisták voltunk a tömeges gyártás terén. Talán túl magabiztosak voltunk abban is, hogy amit megrendeltünk, azt valóban időben leszállítják” – ismerte el a Bizottság elnöke. Von der Leyen az elmúlt napokban több újságnak is adott interjút, és beszélt a Bizottság hibáiról, de ez volt az első alkalom, hogy ezt a nyilvánosság előtt is kijelentette. Múlt héten a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, hogy „az Egyesült Királyság vakcinák tekintetében egy motorcsónak, míg az Európai Unió inkább egy tartályhajóhoz hasonlít”.

A jobboldali dán EP-képviselő, Peter Kofod amiatt panaszkodott, hogy az unió csak egy helyben jár, míg más országok, mint például az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Izrael már nagy lépéseket tettek a lakosságuk beoltása terén. Von de Leyen a közös beszerzést azonban megvédte. „Gazdasági szempontból ostobaság lett volna nem így tenni, ami szerintem egyben a közösségünk végét is jelentette volna. El sem tudom képzelni, mi lett volna, ha néhány nagy ország rohant volna vakcinát szerezni, a többi ország pedig üres kézzel marad” – mondta. Védte az oltások jóváhagyására fordított időt is, amelyet a bizalom és a biztonság megteremtéséhez elengedhetetlen feltételének nevezett.

A Bizottság elnöke múlt pénteken úgy nyilatkozott, hogy a vakcinabeszerzés egy sor ügyében másként kellett volna eljárni, például többet kellett volna foglalkozni a tömeggyártás kihívásaival. A vakcinagyártás nehézségeiről és menetéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, az EU-s beszerzési folyamattal pedig ebben a cikkben foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!