Ursula von der Leyen elmondta, miért kezdődött lassabban az oltás az EU-ban, mint Izraelben és a briteknél

2021. február 5. – 09:39

frissítve

Ursula von der Leyen elmondta, miért kezdődött lassabban az oltás az EU-ban, mint Izraelben és a briteknél
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió bármely tagországában kiadhat a kormányzat szükséghelyzeti használati engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyagokra, de ilyen esetben a termékkel kapcsolatos felelősséget nem a gyártó, hanem a kormány viseli – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy pénteki lapinterjúban az oltási kampány Magyarországon alkalmazott megoldásairól.

Az interjúban Von der Leyen a következő megállapításokat tette még az MTI összefoglalója szerint:

  • A vakcinabeszerzés egy sor ügyében másként kellett volna eljárni, például többet kellett volna foglalkozni a „tömeggyártás kihívásaival”.
  • Brüsszel a tagállami kormányokkal együtt alakította a folyamatot, a gyártókkal folytatott tárgyalásokat felügyelő testületbe minden tagország delegált képviselőt.
  • A vakcinabeszerzésekkel foglalkozó bizottság döntéseket sem hoz a tagállamok teljes egyetértése nélkül.
  • A brit kormány egy mindössze 24 óráig tartó eljárás révén, szükséghelyzeti engedéllyel vezette be az első vakcinát, ami azzal jár, hogy a termékkel kapcsolatos felelősség a gyártóról átszáll a kormányra.
  • Az EU-ban nem rövidítették le a használati engedélyt megelőző vizsgálatot, amelyben a termék hatékonyságát és biztonságosságát ellenőrzik – fejtette ki a bizottsági elnök, aláhúzva, hogy szerinte ezt helyesen tették, mert egy oltóanyag beadása azt jelenti, hogy „biológiailag aktív anyagot juttatnak az ember szervezetébe, ami hatalmas felelősség”.
  • Azzal kapcsolatban, hogy Izraelben is jóval gyorsabban halad az oltási kampány, mint az EU-ban, elmondta: az ütem „lenyűgöző”, de az izraeli kormány ezt úgy érte el, hogy átadta az emberek egészségügyi személyes adatait az érintett vállalatoknak. „Ilyesmit soha nem tennénk az EU-ban” – hangsúlyozta.

Miután a kormány egy rendelettel lehetővé tette, hogy a jövőben külön hatósági vizsgálat nélkül megkaphassa a magyar vészhelyzeti engedélyt minden olyan vakcina, amit a világban már több mint egymillió embernek beadtak, felmerült a kérdés, hogy ki viseli a felelősséget. Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszer-engedélyezési szakértő ezek után azt írta a Facebookon, hogy ilyenkor a felelős maga a tagállam, azaz esetünkben Magyarország.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!