Novemberi szintre esett vissza az aktív fertőzöttek száma, 1370 új fertőzöttet találtak

2021. január 30. – 09:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1370 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, így 366 279 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 89 beteg, így az elhunytak száma 12 463 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 259 555 fő, az aktív fertőzöttek száma 94 261 főre csökkent. Utoljára tavaly november 11-12-e körül volt ilyen alacsony ez az érték. Az elmúlt 24 órában 21 362 tesztet végeztek.

3582 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 264-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 198 283-an kaptak oltást, közülük 49 606-an már a második oltást is megkapta – írta szombaton a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. Az előző napi adatok egy részét ismét Orbán Viktor jelentette be a Kossuth rádióban, akkor 1459 új fertőzöttet és 83 halálos áldozatot regisztáltak a hivatalos statisztika szerint.

Orbán Viktor megvárja a kínai vakcinát

A miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott legutóbbi interjújában azt mondta, hogy új szakasz kezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezésben, a jövő héttől oltják azokat, akik regisztráltak. Tegnapig kb. kétmillióan jelezték a kormányzati honlapon, hogy felvennék az oltást. Orbán Viktor azt mondta, ő megvárja a kínai vakcinát, abban bízik. Orbán tájékoztatása szerint az egészségügyi dolgozók oltását befejezték, most a szociális otthonokban élők és dolgozók vannak soron, a hét végéig az ő oltásukat is befejezik.

Az oltási hajlandóság egyébként ismét nőtt, már tízből hat megkérdezett beoltatná magát a koronavírus ellen akkor, ha választhatna az oltóanyagok közül. A Publicus Intézet legutóbbi felméréséből az is kiderült, hogy az oltást a legkisebb arányban a kisebb településeken élők vennék igénybe, míg Budapesten tízből nyolc ember kérné azt, ha választhatna vakcinát. A bizalmatlanság a keleti vakcinákkal szemben a legnagyobb, az oltatni vágyóknak csak a harmada fogadná el az orosz, és csak a negyedük a kínai oltóanyagot.

Pénteken az Európai Unióban már háromra emelkedett az engedélyezett vakcinák száma, miután a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyaga után az AstraZeneca készítménye is megkapta az EMA, az Európai Unió gyógyszerügynökségének ajánlását.

Oltóanyag külön hatósági vizsgálat nélkül

Magyarországon leegyszerűsödött az engedélyeztetés a kormány határozatai után: a csütörtöki kormányinfón jelentették be, hogy a jövőben minden olyan vakcina, amelyet a világban már több mint egymillió embernek beadtak, külön hatósági vizsgálat nélkül megkaphatja a magyar vészhelyzeti engedélyt. A Magyar Közlönyben meg is jelent az erről szóló rendelet, erről itt írtunk részletesen.

Azt is érdemes tudni, hogy az Európai Gyógyszerügynökség gyorsított eljárása is hetekig tart, úgy, hogy addigra már hónapok óta folyamatosan vizsgálják az adott vakcinát, Orbán néhány napos döntésről szóló nyilatkozata idején pedig információink szerint már meg sem érkezett a magyar hatósághoz a kínai vakcina dokumentációja.

Mindenesetre az OGYÉI elvileg már legalább két hete vizsgálta a Sinopharm vakcináját – ezek szerint azonban fölöslegesen, mert az engedélyezésnek innentől ez nem feltétele. A mostani rendelet kiadása arra utal, hogy a kormány nem szeretne tovább várakozni.

A Sinopharm vakcinájának magyarországi engedélyezése ezután már csak formalitás.

Így aztán pénteken az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte is a kínai Sinopharm vakcinát Magyarországon – ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján, majd később kiderült, Magyarország kés és fél millió ember beoltását lehetővé tevő vakcinát vásárol a kínai vállalattól. A rendelet csütörtöki hatályba lépését követően a hatóság állásfoglalása már csak formalitásnak számított.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!