Ötmillió adag kínai vakcinát vesz a kormány

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország két és fél millió ember beoltását lehetővé tevő, ötmillió adag koronavírus elleni oltóanyagot vásárol a kínai Sinopharm vállalattól, közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter a horvátországi Krkből bejelentkezve azt írta: amint véget ért a krki LNG-terminál megnyitó ünnepsége, telefonon egyeztetett Vang Ji kínai külügyminiszterrel a vakcina vásárlásáról.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyének kiadása után ugyanis megnyílt a lehetőség a kínai Sinopharm által gyártott oltóanyag megvásárlására, és a szerződést is sikerült aláírni a déli órákban. Valójában az OGYÉI vizsgálatát kormányrendelettel kerülték meg, melynek csütörtöki hatályba lépését követően a hatóság állásfoglalása már csak formalitásnak számított.

Ennek értelmében Magyarország két és fél millió ember beoltását lehetővé tevő, ötmillió adag oltóanyagot vásárol a kínai Sinopharm vállalattól. A szállítás négy szakaszban, négy hónap alatt történik
– ismertette a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó szerint ezzel lehetővé válik majd az oltás felgyorsítása, ami emberek ezreinek életét mentheti meg, és hamarabb oldhatják fel a korlátozásokat is. A tárcavezető megjegyezte: nem az anyaországi magyarok lesznek az elsők, akik megkapják ezt az oltást, hiszen Szerbiában már több mint 300 ezer embert oltottak be vele, köztük sok magyart is a Vajdaságban.

Mindezt egyetlen nap alatt tették jogilag lehetővé, hiszen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek az volt a legfontosabb bejelentése vakcinaügyben a csütörtöki kormányinfón, hogy a jövőben minden olyan vakcina, amelyet a világban már több mint egymillió embernek beadtak, külön hatósági vizsgálat nélkül megkaphatja a magyar vészhelyzeti engedélyt. A Sinopharm vakcinája már egészen biztosan rég túl van az egymillió emberen, sőt már november 20-án túl volt. A másik feltétel, hogy a vakcinát legalább három államban már alkalmazzák, és ebből a háromból legalább az egyik európai uniós tagállam vagy tagjelölt. Az uniós tagjelöltek közé tartozik Szerbia, ahol már oltanak a Sinopharm vakcinájával.

Azt is érdemes tudni, hogy az Európai Gyógyszerügynökség gyorsított eljárása is hetekig tart, úgy, hogy addigra már hónapok óta folyamatosan vizsgálják az adott vakcinát, Orbán néhány napos döntésről szóló nyilatkozata idején pedig információink szerint már meg sem érkezett a magyar hatósághoz a kínai vakcina dokumentációja.

Mindenesetre az OGYÉI elvileg már legalább két hete vizsgálta a Sinopharm vakcináját – ezek szerint azonban fölöslegesen, mert az engedélyezésnek innentől ez nem feltétele. A mostani rendelet kiadása arra utal, hogy a kormány nem szeretne tovább várakozni.

A Sinopharm vakcinájának magyarországi engedélyezése ezután már csak formalitás.

A kínai vakcinából várható mennyiségről már régóta kommunikál a kormány, de a mennyiségek egyelőre képlékenynek tűnnek:

  • December 22-én Gulyás Gergely azt mondta, hogy még 2020-ban félmillió adag jöhet belőle, ha engedélyt kap (a Sinopharm is kétdózisos oltás).
  • A kínai vakcinák beszerzéséről szóló előzetes megállapodás bejelentésekor, január 14-én ugyanő azt mondta, az első szállítmány akár egymillió adagos is lehet, ha a vakcina engedélyt kap.
  • A csütörtöki kormányinfón pedig megint visszaugrottunk félmillió adagra, Gulyás szerint ennyi jöhet belőle a következő hónapban.

Gulyás a kormányinfón még azt is mondta, hogy felhasználás előtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) külön is ellenőrzi majd a vakcinákat, erre a csütörtök este megjelent rendelet azonban nem tért ki.

A Magyar Orvosi Kamara egy közleményt is kiadott Müller bejelentése után, amiben azt írják, hogy „az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében” az OGYÉI továbbra is „csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát annak érdekében, hogy azokat orvoskollégáink is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be”.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!