95 beteg halt meg egy nap alatt, 976 új fertőzött a statisztikában

2021. január 20. – 09:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

976 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 354 252 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95 beteg, így az elhunytak száma 11 615 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 233 232 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 405 főre csökkent. 4218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A legfrissebb adatok szerint 16 005 tesztet végeztek, ez háromszor annyi, mint amennyit amit kedden közöltek. Kedden nem frissült a kórházban ápoltak száma, mára ez megtörtént, eszerint 227 embert már hazaengedtek. Jócskán csökkent a lélegeztetőgépen lévők száma is, 300 alatt legutóbb október végén volt ez a szám.

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra interneten és postai úton – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán a Facebook-odalán. Dömötör közölte, az oltások hetek óta zajlanak, mind az egészségügyi dolgozók körében, mind az idősotthonokban, és az oltási terv alapján a következő körben a 89 év felettiek kaphatják meg a vakcinát. Az államtitkár mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon az oltásra.

Ahhoz, hogy a járványt sikerüljön elfojtani, legalább az emberek 60 százalékának vagy át kell esnie a betegségen, vagy oltással immunissá kell tenni őket a koronavírus ellen. Ha ezt az arányt sikerül elérni, akkor a vírus terjedési útvonalai jelentősen leszűkülnek. Magyarországon legalább 5,7 millió embernek kellene ahhoz oltást kapnia, hogy a nyájimmunitás létrejöjjön – erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján azt mondta, hogy jó lenne, ha nyárig a lakosság több mint 70 százalékát be lehetne oltani, de ezt elsősorban az elérhető vakcinamennyiség határozza meg. Müller közölte, rendkívül jól érzi magát az oltás után, de vannak kollégái, akik enyhe mellékhatásokról számoltak be.

A tájékoztatón György István államtitkár beszélt az oltási folyamatról és elmondta: mára minden Magyarországra érkezett vakcina eloltásra került. Több mint 129 ezer fő kapott Magyarországod eddig oltást, 1643 ember pedig már a második dózison is túl van. A következő szállítmány szerdán érkezik majd, de ez a Pfizer tájékoztatása szerint az eddigiekhez képest kevesebb adag oltóanyagot tartalmaz majd, és több mint 35 ezer ember beoltását teszi lehetővé.

Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy Magyarországon pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek, Magyarország kormánya ilyen döntést nem hozott – ezt tartalmazza a Kormányzati Tájékoztatási Központ MTI-nek leadott közleménye. Az ügy előzménye, hogy több lapban megjelent: májusig valószínűleg zárva lesznek a magyar szállodák. Legalábbis a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) körlevele szerint, ami lapunkhoz is eljutott. A MSZÉSZ elnöke az információt kormányzati közlésekre az MTÜ-re hivatkozva tette közzé, ám azt később az MTÜ is cáfolta. A MSZÉSZ később visszavonta a járvány miatti korlátozások feloldásával kapcsolatos, tagjainak kiküldött tájékoztatóját.

Az Európai Bizottság szerint nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát. Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos azt mondta, az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek, valamint az egészségügyi és a szociális szektorban dolgozók legalább 80 százalékát kellene beoltani.

Szkínász elmondta, az uniós bizottság, a tagállamok és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még szorosabban fog együttműködni a gyógyszergyártó vállalatokkal annak érdekében, hogy a teljes mértékben biztosítsa az EU oltóanyagellátását.

A bizottság megbeszélést kezd a tagállamokkal egy, a hónap végéig megkötni kívánt megállapodásról az oltási igazolvány vagy más néven vakcinaútlevél bevezetéséről. Az uniós bizottság el kívánja érni, hogy a tagállamok által kiállított oltási könyveket elfogadják az uniós egészségügyi rendszerek mindegyikében, és használhatók legyenek az EU-n kívül is.

Kína túlságosan lassan cselekedett az első koronavírus-fertőzések ismeretében, és lehetséges, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is túl lassan reagált a járványkitörésre – közölte kedden egy köztes jelentésben egy nemzetközi vizsgálóbizottság. A vizsgálóbizottság mindazonáltal nem csak Kínát és a WHO-t tette felelőssé a kialakult helyzetért. A panel szerint bár 2020 januárjában már világos volt, hogy több országban vannak koronavírus-fertőzöttek, túl kevés kormány használta fel a rendelkezésére álló információkat a vírus terjedésének megakadályozására.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!