111 beteg meghalt, 573 új fertőzött a statisztikában

2021. január 19. – 08:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

573 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 353 276 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 111 beteg, így az elhunytak száma 11 520 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 231 915 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 841 főre csökkent. 4 445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A legfrissebb adatok szerint mindössze 5130 tesztet végeztek, a kórházban ápolt betegek száma nem változott a hétfőn közölt adatokhoz képest.

Továbbra is többnyire stagnál a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció, közölte az NNK kedden. A második héten a szennyvízmintákban mért átlagos SARS-CoV-2-koncentráció országosan továbbra sem mutat jelentős változást.

Az elmúlt héten emelkedő tendenciát Győrben, Pécsett és Szombathelyen mértek, csökkenőt pedig Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben.

Az új koronavírus koncentrációja Debrecenben, Győrben, Salgótarjánban, Szegeden, Veszprémben, Zalaegerszegen, valamint öt Budapest környéki településen (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) már alacsony, Pécsen azonban az átlagosnál magasabb.

Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arról beszélt, kedvező tendencia látható a járvány számaiban, de ez nem ad okot semmiféle lazításra, hiszen a környező országokban ismét emelkedett a fertőzöttek száma. 129 860 fő részére elegendő oltóanyag érkezett az országba, eddig 123 ezer főnél is több megkapta, tehát keddre gyakorlatilag elfogy a teljes mennyiség, ami beérkezett. Kedden azonban várnak a Pfizertől újabb szállítmányt, ami 35 685 ember beoltását teszi lehetővé.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy Oroszországból érkezett 3000 fő beoltására alkalmas vakcina, de beoltás még nem történt, egyelőre vizsgálják, az eddigi vizsgálatok eredményei biztatóak. A közeljövőben fog lezajlani helyben, a gyártóhelyen az a vizsgálat, ami most a kínai készítménnyel kapcsolatban Kínában zajlik.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Arról, hogy veszélyes-e a Magyarországra tartó kínai vakcina, mekkora kockázatot jelent, hogy elölt vírus van benne, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedden derült ki az is, hogy a norvég egészségügyi hatóságok nem találtak kapcsolatot a nemrég beoltott idősek halála és az oltóanyag között. Norvégiában múlt hét végéig nagyjából 42 ezer embert oltottak be, közülük 33, 75 év feletti krónikus betegről tudnak, akik rövid időn belül meghaltak azután, hogy megkapták az első adagot. A norvég gyógyszer-engedélyezési hivatal pénteken beszélt arról, hogy a vakcina kockázatos lehet a 80 év felettiekre. Nem emelték ki a Pfizer–BioNTech oltóanyagát, de péntekig csak azt használták Norvégiában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!