Keddre az összes eddig beérkezett vakcinát beadják, de érkezik újabb 35 ezer ember beoltására elegendő

2021. január 18. – 12:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn is megtartotta rövid tájékoztatóját az operatív törzs, ahol először elsorolták a fontosabb adatokat, amikről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Müller Cecília arról beszélt, kedvező tendencia látható a járvány számaiban, de ez nem ad okot semmiféle lazításra, hiszen a környező országokban ismét emelkedett a fertőzöttek száma.

129 860 fő részére elegendő oltóanyag érkezett az országba, eddig 123 ezer főnél is több megkapta, tehát holnapra gyakorlatilag elfogy a teljes mennyiség, ami beérkezett. A beoltottakból 10 ezer fő volt, akik idősotthonok lakói, illetve dolgozói.

„Sokat tesz a közösségért, aki oltakozik”

– emelte ki a tisztifőorvos, és többször felhívta a figyelmet az oltás fontosságára.

Holnap várnak a Pfizertől újabb szállítmányt, ami 35 685 ember beoltását teszi lehetővé.

Az újságírói kérdésekre adott válaszokból kiderült:

– Azzal kapcsolatban, hogy a beoltottak védettség alatt fertőzhetnek-e, Müller Cecília elmondta, a különböző kutatócsoportok is másképp foglalnak állást, ezért a higiénés szabályok betartása továbbra sem elengedhető, azokra szükség van az oltott személyek esetében is.

– Aki már védőoltásban részesült, és kialakult az immunitás, nem fog megbetegedni, vagy ha igen, súlyos szövődmények nem fognak fellépni, ezért a továbbadás lehetősége is csökken.

– Az alkalmazott vakcina a várandóság alatt nem adható, illetve csak akkor nem adható, ha kifejezetten valamelyik alkotóelemére allergiás valaki, egyébként nincs akadálya, ahogy a magas vérnyomás sem akadály.

– A koronavírus különböző, eddig megismert mutációival szemben hatékony a használt vakcina.

– Oroszországból érkezett 3000 fő beoltására alkalmas vakcina, de beoltás még nem történt, egyelőre vizsgálják, az eddigi vizsgálatok eredményei biztatóak. A közeljövőben fog lezajlani helyben, a gyártóhelyen az a vizsgálat, ami most a kínai készítménnyel kapcsolatban Kínában zajlik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!