Az oltás kockázatára figyelmeztet a norvég gyógyszerügynökség a krónikus beteg idősek esetén

2021. január 15. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig körülbelül 33 ezer embert oltottak be Norvégiában koronavírus elleni vakcinával, és az eddigi eredmények alapján 23 olyan idős, nyolcvan év feletti krónikus betegről tudnak, akik rövid időn belül meghaltak azután, hogy megkapták az első adagot. 13 áldozat boncolását végezték már el, és arra jutottak, hogy a gyakorta előforduló, általában enyhe mellékhatásoknak is közük lehetett az idős, törékeny immunrendszerű krónikus betegek állapotának romlásához. Ezután adta ki a figyelmeztetést a norvég gyógyszerügynökség (FHI) – írja a Bloomberg.

„Náluk, a legtörékenyebb egészségűeknél még a vakcinák viszonylag enyhe mellékhatásainak is komoly következményei lehetnek. Azoknak, akiknek már egyébként is nagyon kevés lehet hátra az életéből, a vakcina haszna elhanyagolható vagy irreleváns lehet” – közölte a Norvég Közegészségügyi Intézet.

Fontos kiemelni, hogy nem magáról a vakcináról derültek ki új, eddig ismeretlen vagy az eddig ismertnél komolyabb mellékhatások. Az FHI azt állapította meg, hogy ezek a legtöbbeknél ártalmatlan reakciók hozzájárulhatnak az egyébként is gyenge, beteg idősek állapotának romlásához. Azokéhoz, akiket a koronavírus-fertőzés is a leginkább veszélyeztet, és akiknél a vakcina által nyújtott védettség hiányában az esetleges megfertőződés is a legnagyobb kockázattal jár.

„Nem látunk semmi aggasztót ezekkel a számokkal kapcsolatban. Mindegyik haláleset idős és törékeny, alapbetegségekben szenvedő beteget érintett. […] Ha valaki, aki nagyon törékeny és alapbetegsége van, oltást kap, és erősen reagál a lázra, émelygésre, étvágycsökkenésre, ez oda vezethet, hogy az alapbetegségük súlyosbodhat. Ezek a mellékhatások teljesen ártalmatlanok a legtöbb embernél, és rövid időn belül elmúlnak, de nagy terhet jelenthetnek a nagyon törékenyeknél”

mondta a VG nevű norvég lapnak Steinar Madsen, az FHI munkatársa.

Az FHI még hétfőn úgy módosította az oltási ajánlását, hogy javasolt a legtörékenyebbek esetén egyénileg értékelni, megéri-e beadni az oltást. Nem hoztak tehát semmilyen tiltó intézkedést, csak elővigyázatosságra intettek. A népesség többi csoportjánál továbbra is fenntartások nélkül ajánlják az oltás beadását.

Norvégiában első körben a legveszélyeztetettebbeket oltották be, közöttük az idősotthonok lakóit, akik között gyakoriak a súlyos alapbetegségek. A legtöbben a Pfizer-BioNTech vakcináját kapták, most már azonban a Modernáét is jóváhagyták.

Muníció

A koronavírus elleni biztonságos és hatásos vakcina kifejlesztése mindenki közös érdeke, ami az egészséges versengés mellett a tudományban soha nem látott globális együttműködést is eredményezett. A sikeres vakcina kifejlesztése és minél szélesebb körű elterjesztése azonban komoly gazdasági és politikai hasznot is ígér, így nem meglepő, hogy kommunikációs szinten és például a kibertérben is folyik az üzleti és nemzetállami érdekek ütköztetése.

A Pfizer-BioNTech vakcinájával összefüggésbe hozott norvégiai halálesetek, illetve a norvég gyógyszerhatóság figyelmeztetése pedig muníciót adott ebben a harcban. Hálás téma, hiszen a kontextustól megfosztva könnyen kidomborítható a puszta tény, hogy olyan emberek haltak meg, akiket beoltottak. A koronavírus-járványnak a kezdetek óta kitüntetett figyelmet szentelő kínai propagandagépezet le is csapott a lehetőségre: a kínai kommunista párt irányítása alatt álló angol nyelvű lap, a Global Times két cikkben is foglalkozott a témával.

Az elsőben hírszerűen számoltak be a történtekről, de az írás éles támadást indít a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájának alapját is adó mRNS technológia ellen, és mellesleg jó szívvel ajánlja a régebbi, már jól bevált technológiát, amely a inaktivált víruson alapul – és amelyet a legtöbb kínai fejlesztésű koronavírus-vakcina is használ. A második cikk pedig egy szerkesztőségi véleménycikk arról, hogy a norvégiai esetet – amelyről például az összes nagyobb magyar lap beszámolt – miért hallgatja el szerintük a nyugati sajtó. A kettős mércét is számon kéri rajta, amiért a kínai vakcinával kapcsolatos problémákról viszont mindig beszámol. A kínai vakcina mellett kardoskodó cikk továbbá azzal vádolja a nyugati médiát, hogy geopolitikai érdekeket szolgál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!