Nem találtak összefüggést Norvégiában a vakcina és a halálesetek között

2021. január 18. – 15:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A norvég egészségügyi hatóságok nem találtak kapcsolatot a nemrég beoltott idősek halála és az oltóanyag között – írja a Bloomberg. Norvégiában múlt hét végéig nagyjából 42 ezer embert oltottak be, közülük 33, 75 év feletti krónikus betegről tudnak, akik rövid időn belül meghaltak azután, hogy megkapták az első adagot.

A norvég gyógyszer-engedélyezési hivatal pénteken beszélt arról, hogy a vakcina kockázatos lehet a 80 év felettiekre. Nem emelték ki a Pfizer–BioNTech oltóanyagát, de péntekig csak azt használták Norvégiában.

„Ezek a páciensek mind súlyos alapbetegségekben szenvedtek. Nem mondhatjuk, hogy belehaltak az oltásba. Azt azonban mondhatjuk, hogy ez a véletlen műve volt. Nehéz bebizonyítani, hogy közvetlenül a vakcina áll a halálesetek hátterében”

– mondta Steinar Madsen, a gyógyszerügynökség orvosi vezetője.

Madsen szerint nem lehet kizárni annak az előfordulását, hogy az immunizálás mellékhatásai egyes esetekben felerősítik az alapbetegség súlyosabb tüneteit. A norvég idősotthonoknak már majdnem minden lakóját beoltották, és 1000 beoltottból átlagban jóval kevesebb mint egy halt meg a vakcina után.

A Pfizer–BioNTech vakcinájáról és a magyarországi oltások menetéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Mivel egy hatékony vakcina sok haszonnal kecsegtet, itt gazdasági és nemzetállami érdekek ütköznek. A kínai tulajdonú, de angol nyelvű Global Times például azonnal lecsapott a norvég halálesetekre, és azokat munícióként használta a Pfizet–BioNTech vakcinájának hiteltelenítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!