Norvégia vizsgálja, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinája mennyire biztonságos az idős beteg embereknél

2021. január 17. – 13:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A norvég hatóságok alaposan vizsgálják a Pfizer-BioNTech gyógyszercégek koronavírus elleni vakcinájának biztonságosságát a súlyos alapbetegségben szenvedő időseknél, mert legújabb becslésük szerint a korábban gondoltnál többen halhattak meg, miután megkapták az oltást, írja az MTI.

A norvég gyógyszerengedélyezési hivatal pénteken beszélt arról, hogy az oltásnak vannak kockázatai a 80 évnél idősebbeknél. Bár nem beszéltek konkrétan a Pfizer-BioNTech-vakcináról, az országban egyelőre csak ezzel oltanak.

Norvégiában körülbelül 42 ezer embert oltottak be koronavírus elleni vakcinával, és a pénteki eredmények alapján huszonhárom olyan idős, nyolcvan év feletti krónikus betegről tudnak, akik rövid időn belül meghaltak azután, hogy megkapták az első adagot. Tizenhárom áldozat boncolását végezték már el, és arra jutottak, hogy a gyakorta előforduló, általában enyhe mellékhatásoknak is közük lehetett az idős, törékeny immunrendszerű krónikus betegek állapotának romlásához. A hivatal szombaton már azt mondta, további tizenhat olyan halálesetnél vizsgálják a körülményeket, ahol a páciens megkapta az oltást.

A halottak legtöbbjénél jelentkeztek az oltás várható mellékhatásai : az émelygés, a hányás, a láz, a bőrirritáció és alapbetegségük súlyosbodása.

Koruk alapján a veszélyeztetettek alsó korhatárát 80-ról levitték 75-re.

Fontos kiemelni, hogy nem magáról a vakcináról derültek ki új, eddig ismeretlen vagy az eddig ismertnél komolyabb mellékhatások. A norvég gyógyszerügynökség azt állapította meg, hogy ezek a legtöbbeknél ártalmatlan reakciók hozzájárulhatnak az egyébként is gyenge, beteg idősek állapotának romlásához. Azokéhoz, akiket a koronavírus-fertőzés is a leginkább veszélyeztet, és akiknél a vakcina által nyújtott védettség hiányában az esetleges megfertőződés is a legnagyobb kockázattal jár. Minderről bővebben itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!