1643 fő kapta meg Magyarországon a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát

2021. január 19. – 13:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden is megtartották az operatív törzs napi tájékoztatóját, ahol először György István államtitkár beszélt az oltási folyamatról és elmondta:

mára minden Magyarországra érkezett vakcina eloltásra került.

Több mint 129 ezer fő kapott Magyarországod eddig oltást, 1643 fő pedig már a második dózison is túlvannak. A következő szállítmány szerdán érkezik majd, de ez a Pfizer tájékoztatása szerint az eddigiekhez képest kevesebb adag oltóanyagot tartalmaz majd, és több mint 35 ezer ember beoltását teszi lehetővé.

Ebből az következik, hogy lassabban tud haladni az oltási program, mint ahogy azt az ezért felelős munkacsoport szeretné, mondta György. Az államtitkár szerint lassú az EU által leszervezett vakcinabeszerzés, ezért az oltási munkacsoport szerint

bárhol van elérhető, biztonságos és hatásos vakcina a világon, azt meg kell venni.

Eddig 90 idősotthonban 10 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. Az idősotthonok oltási programjában előzetesen több mint 80 ezer ember regisztrált.

György István azt is kijelentette, hogy szerinte az ellenzék „egyenesen oltásellenes”.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy hétvégén egy dunavarsányi „pilot programmal” teszteték a háziorvosi rendelők oltási kapacitását. Itt 120 háziorvost oltottak be.

Az oltási munkacsoport egyébként György szerint fel van arra készülve, hogy egymillió embert is be tudjon oltani két nap alatt.

Müller Cecília a mondandóját azzal kezdte, hogy megköszönte azoknak a munkáját azoknak, akik az oltási rend kialakításában vettek részt. Szerinte „összehangolt, egy irányba mutató, centralizált, irányított eljárásrend” van Magyarországon és ez nagyon jó.

A nyugtalanságra pedig semmi szükség nincsen.

Az országos tisztifőorvos ezután elismételte a korábban már ismertetett napi adatokat, melyeket ebben a cikkünkben foglaltunk össze. Müller Cecília a tájékoztatón hosszan ismertette a különböző technológiával készülő koronavírus-elleni vakcinák hatásmechanizmusait is. (Arról, hogy veszélyes-e a Magyarországra tartó kínai vakcina, itt írtunk részletesen.)

A tájékoztató végén ezúttal is felolvasták az előre kiválogatott újságírói kérdéseket. Az ezekre adott válaszokból többek között az derült ki, hogy

  • jó lenne, ha nyárig a lakosság több mint 70 százalékát be lehetne oltani, de ezt elsősorban az elérhető vakcinamennyiség határozza meg,
  • az oltó orvosok dönthetik el, hogy a végstádiumú rákos betegek megkaphatják-e a koronavírus-elleni vakcinát,
  • a maszkviselési kötelezettség mára a mindennapok részévé vált, „az állampolgári jogkövetés javul” Kiss Róbert szerint,
  • Müller Cecília rendkívül jól érzi magát az oltás után, de vannak kollégái, akik enyhe mellékhatásokról számoltak be,
  • a tisztifőorvos „őszintén reméli”, hogy egyetlen oltóponton sem marad eloltatlan oltóanyag.

Bár a HVG kérdése arra vonatkozott, hogy mi történik akkor, ha valamilyen okból egy oltóponton megmarad oltóanyag, ez Müller Cecília válaszából nem derült ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!