Brüsszel nem tud arról, hogy európai országok állnának sorba a kínai vakcináért

Legfontosabb

2021. január 20. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottságnak nincs tudomása róla, hogy 14 európai ország tárgyalna a kínai Covid-19 elleni vakcina beszerzéséért — cáfolta a testület Menczer Tamás külügyi államtitkár állításait, írja az Atv.hu. Menczer korábban azt mondta: Európa Kínában áll sorban a koronavírus vakcináért, és eddig 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál.

Menczer az ATV Start című műsorában azt mondta: azért nem tud az uniós biztos arról, hogy sorban állnak a vakcináért, mert neki nem szóltak, őket viszont sokan keresték.

Ha felkérek egy munkára valakit, és nem tudja jól elvégezni, akkor keresek egy másik céget, aki el tudja végezni, de erről már az az előzővel nem beszélgetek, miért tenném

– magyarázta a tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár. Menczernek állítása szerint diplomáciai forrásokból van információja arról, hogy sorban állnak az országok Kínában. Elmondása szerint erről nem beszélhet, de szerinte néhány héten belül több ország neve is nyilvánosságra kerül.

A magyar kormány hetek óta bírálja a közös uniós vakcinabeszerzést. Pedig ennek köszönhetően érkezhetett Magyarországra már december 26-án a Pfizer/Biontech vakcinájából az első szállítmány, majd pedig a Moderna oltóanyaga, de egyelőre akadozik az utánpótlás.

A Pfizer és a Biontech előre bejelentette, hogy átmeneti fennakadások lehetnek az európai szállításban. Kiderült azonban, hogy csak a következő héten csökken ideiglenesen a belgiumi Puursban lévő gyártóhelyükről szállított vakcinadózisok mennyisége. A január 25-i héttől az Európai Unióban visszatérnek az eredeti szállítási terveikhez.

Sztella Kiriakídisz, egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos kedden azt mondta: az európai országok az idővel versenyeznek és nem egymással. A biztos azt szeretné, ha az EU-tagországok közösen intéznék a vakcinabeszerzést.

Kiriakídisz korábban arra figyelmeztette a tagországokat, hogy ne próbáljanak külön megállapodásokat kötni azokkal a vakcinagyártókkal, akikkel már az EU is megállapodott. Ez a figyelmeztetés elsősorban Németországnak szólt, amely 30 millió adagból álló külön készletet rendelt magának a Pfizer/Biontechtől.

Magyarország olyan partnert keresett magának, amelyikkel az EU nem tárgyalt. A kínai Sinopharm nevű gyártóval arról született megállapodás, hogy akár egymillió adag is érkezhet hozzánk. Ehhez az kell, hogy a magyar gyógyszerhatóság engedélyezze a vakcinát.

Menczer Tamás az Atv.hu-nak azt mondta: a Magyar Gyógyszerészeti Intézet szakembereinek van jogköre és lehetősége arra, hogy döntsön arról, milyen gyógyszereket engedélyeznek Magyarországon. A kínai vakcina megkapta a teljes kereskedelmi forgalmi hozatali engedélyt tavaly év decemberében, a magyar szakemberek minden információ birtokában fogják meghozni a döntést. Menczer szerint egy vakcina engedélyeztetése nem véleménykérdés és nem sajtónyilatkozat kérdése.

A szóban forgó kínai vakcináról ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!