Uniós képviselők aggódnak azon, hogy Németország külön rendelt 30 millió vakcinát

2021. január 12. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlamenti képviselők aggódnak a különutas német vakcinavásárlások miatt, de az Európai Bizottság szerint ez nem sérti a közös beszerzéseket, írja az EUrológus a HVG-n.

A lap szerint az Európai Parlament egészségügyi szakbizottsága meghallgatta Sandra Gallinát, a vakcinabeszerzések főtárgyalóját, akit a képviselők az oltóanyagok megvásárlásáról, engedélyezéséről és a tagállamoknak való eljuttatásáról kérdeztek.

A tudósítás szerint itt a képviselők azon aggódtak, hogy Németország külön rendelt a BioNTech/Pfizer vakcinából 30 millió adagot. Ebből az oltásból az EU eredetileg 200+100 milliót vásárolt, amit aztán néhány napja megduplázott, de a német pótrendelés ezen felül van. Gallina erre azt mondta, hogy őt is nagyon zavarják ezek a hírek, de „még nem láttam ilyen szerződést, ha van is, az EU-s szállítások elsőbbséget élveznek”.

Az EUrológus szerint viszont van ilyen szerződés, mert ott van a német szövetségi egészségügyi minisztérium honlapján. Erre a képviselők úgy reagáltak, ez „vakcinanacionalizmus”.

Sorra érkeznek a hírek a vakcinákról, a koronavírus-oltás fontos kérdéseiről pedig itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!