A Moderna szerint a vakcinájuk legalább egy évig véd a koronavírus ellen

2021. január 12. – 11:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Moderna amerikai gyógyszergyár szerint a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaguk legalább egy évig véd a vírus ellen, írja a CNN.

A Moderna vakcinája a második oltóanyag, aminek vészhelyzeti alkalmazását engedélyezték az Egyesült Államokban, de az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét is megkapta arra, hogy az unióban alkalmazzák. A vállalat 2021-ben legalább 600 millió adag védőoltást állít majd elő, 100 millió adaggal többet, mint amennyit korábban tervezett. Hétfőn pedig meg is kezdődött a vakcina európai kiszállítása.

A klinikai vizsgálatok szerint a Moderna 94 százalékos hatékonyságú, és könnyebb is tárolni, mint a Pfizerét, ugyanis nem szükséges hozzá szokatlanul hideg környezet.

A Moderna vakcináit szintén két alkalommal adják be, több hetes eltéréssel. A gyártócég hétfőn arról is beszélt, meg kell vizsgálniuk, hogy a védettséget meghosszabbítja-e, ha egy harmadik oltást is beadnak.

A Moderna vakcináiról itt olvashat bővebben.

Benyújtották az uniós engedélykérelmet az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagra is

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár benyújtotta kedden az Európai Gyógyszerügynökség felé a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagának engedélyeztetési kérelmét. A gyógyszerügynökség várhatóan január 29-ig dönt majd, írja az MTI.

Az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag így a harmadik olyan vakcina lehet, ami elérhetővé válik az unióban.

Az unió újabb vakcinagyártóval köthet megállapodást

Az Európai Bizottság a francia Valneva gyógyszergyártó céggel zárhatja le tájékozódó megbeszéléseit a koronavírus elleni potenciálisan hatékony vakcina felvásárlására a héten, és elindítják a beszerzési folyamatokat, írja az MTI.

A bizottság az amerikai Novavax oltóanyaggyártóval is várhatóan hamarosan megállapodást köt 200 millió dózis felvásárlására, miután december középen lezárta a beszerzésről szóló tárgyalásokat.

A koronavírus-oltás fontos kérdéseiről itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!