Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a Moderna alkalmazását

2021. január 6. – 13:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

frissítés: Szerda délután az Európai Bizottság aláírta az engedélyeket, ezzel a Modernáé lehet a második vakcina, amit tömegesen alkalmazhatnak az Európai Unióban.

Az eredeti cikk: A Pfizer–BioNTech-vakcina után rövidesen alkalmazható lesz az Európai Unió tagállamaiban az amerikai Moderna gyógyszergyártó vakcinája, amennyiben az Európai Bizottság is aláírja az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását, ugyanakkor a koronavírus-helyzetre való tekintettel ez órákon belül várható, írja a Politico. Az Európai Bizottság mintegy 160 millió dózisról állapodott meg a gyógyszergyártóval, egy decemberben kiszivárgott dokumentum szerint az adagok darabja 18 dollárba, azaz kb. 5200 forintba kerül.

A klinikai vizsgálatok szerint a Moderna 94 százalékos hatékonyságú, és amint az Európai Bizottság megadja a jóváhagyást, ez lesz a december 21-én engedélyezett Pfizer–BioNTech-vakcina után a következő mRNA-oltóanyag, amit forgalmazhatnak az Európai Unió tagállamaiban. A Moderna oltását könnyebb lesz tárolni, mint a Pfizerét, ugyanis nem szükséges hozzá szokatlanul hideg környezet.

Alkalmazását már engedélyezték az Egyesült Államokban. A Moderna Európába csak limitált mennyiségű oltóanyagot tud majd szállítani: a decemberi előrejelzésük szerint 2021 első negyedében várhatóan 15-25 millió adagot tudnak biztosítani az Egyesült Államokon kívül, de az akkor nem derült ki, ebből mennyi jut az Európai Unió tagállamainak.

A legfrissebb budapesti hírekért kattintson ide >>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!