Olaszországban keddtől ismét zárlatot rendeltek el

2021. január 5. – 12:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nap legfontosabb hírei a koronavírus-járványról egy helyen.

A legfontosabb hírek Magyarországról:

  • Meghaladta a tízezret a koronavírus halálos áldozatainak száma, az elmúlt 24 órában 870 újabb esetet és 103 halálos áldozatot regisztráltak.
  • A Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV-nek azt mondta: éppen az oltási terv hiányzik az oltási tervből. Kincses Gyula szerint egyelőre csak egy prioritási lista van, az oltás gyakorlati kivitelezésére vonatkozó elképzelések azonban hiányoznak.
  • Nagyon beteg, és emiatt kórházban kezelik a 82 éves Sas Józsefet. A Blikk úgy tudja, koronavírus-fertőzött.
  • Miközben számos országban továbbra is korlátozzák a Nagy-Britanniából érkező személyforgalmat, sőt, Boris Johnson újabb országos lezárást jelentett be, addig az operatív törzs bejelentette, hogy kedd éjféltől ismét fogadhatnak a magyar repterek olyan menetrendszerű és nem menetrendszerű polgári járműveket, amelyek Nagy-Britanniából és Észak-Írországból érkeznek. Hozzátették: a Magyarországra személyforgalomban érkezők számára kötelező a hatósági házi karantén. A maszkviselés, az üzletekre és a rendezvénytartásra vonatkozó korlátozások és a kijárási tilalom továbbra is hatályban vannak, ezek módosításáról vagy esetleges feloldásáról a kormány hamarosan döntést hoz.

A legfontosabb hírek külföldről:

  • Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök a szorosabb együttműködésről, illetve a koronavírus elleni vakcina közös előállításának kilátásairól egyeztetett kedden telefonon. A két ország egészségügyi minisztériumai, valamint szakértői erről további tárgyalásokat fognak folytatni. (MTI)
  • Indonéziában jövő héten kezdik meg a tömeges oltási kampányt. A kínai SinoVac által fejlesztett oltóanyagot elsőként az elnöknek, Joko Widodónak adják be. A január 13-án induló oltási kampány Jakartában kezdődik, és a következő két napban kiterjesztik Indonézia további térségeire is. (MTI)
  • Kifogyhatott az oxigén, vizsgálat indul az egyiptomi intenzíven elhunyt koronavírusos betegek ügyében. Az érintett térség kormányzója azt állítja, a betegek más krónikus betegségben hunytak el.
  • Franciaországban is jelen van a brit mutáció, egyúttal a francia egészségügyi miniszter azt is ígérte, hogy felgyorsítják és kiterjesztik az oltókampányt a tűzoltókra és az 50 év fölötti szociális munkásokra, valamint január végéig elkezdik az otthonaikban élő 75 évesek és a 75 év fölöttiek vakcinálását is. (MTI)
  • Olaszországban keddtől ismét zárlatot rendeltek el, a tartományok határai január közepéig zárva maradnak. Ezzel egy időben már 140 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be. Vízkereszt ünnepére újból egész napos kijárási tilalom lépett életbe, lezárták a kereskedelmet és a vendéglátást. A szigorítások már december 24. óta tartanak. Január 7-től a korlátozások és oldások váltakozása folytatódik. (MTI)
  • Palau, egy alig 18 ezer fős állam lehet az egyike azoknak az országoknak, amiket teljes mértékben elkerül a koronavírus-járvány.
  • Szlovákiában is megerősítették a koronavírus új, gyorsan terjedő változatának jelenlétét.
  • Az oltóanyag fejlesztője szerint az újabb variánsok ellen is hatásos a kínai Sinopharm vakcinája.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!